Jakie produkty spożywcze z wielkanocnego stołu można zamrozić i przechowywać dłużej? [LISTA]

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W tym okresie na stołach wielu Polaków pojawiają się specjalnie przygotowane dania, których spożywanie stanowi ważną część świątecznej tradycji. Aby nie marnować jedzenia, które kupujemy z myślą o celebrowaniu Wielkanocy, warto wiedzieć, jakie produkty spożywcze można zamrozić i przechowywać dłużej.

Czas świąt wielkanocnych wielu z nas nieodzownie kojarzy się ze spożywaniem tradycyjnych świątecznych potraw, takich jak jajka faszerowane, żurek, różne rodzaje mięs i wędlin oraz ciast. Choć w tym okresie znaczna część osób pozwala sobie na spożywanie większej ilości produktów niż na co dzień, to zazwyczaj i tak nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego, co trafia na świąteczny stół. Dobrze wobec tego pamiętać, że sporo typowych wielkanocnych produktów można zjeść w późniejszym terminie, o ile będziemy je przechowywać we właściwy sposób.

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Wielkanoc 2023. Jajka, mięso i wędliny - czy te produkty spożywcze można mrozić?

Jajka to jedne z najpopularniejszych wielkanocnych produktów spożywczych. Jaja ugotowane na twardo można przechowywać w lodówce do trzech dni, jednak nie należy ich mrozić, ponieważ stają się wówczas gumowate i tracą smak. Zamrozić możemy jedynie surowe jajka. Dopuszczalne jest także oddzielne mrożenie żółtek i białek.

Wyroby mięsne o niskiej zawartości wody, takie jak suche kiełbasy albo wędzone wędliny, możemy przechowywać w lodówce nawet sześć miesięcy. Natomiast produkty, takie jak parówki, biała kiełbasa czy pasztet powinny być przechowywane w lodówce co najwyżej kilka dni.

Surowe mięso najlepiej mrozić tuż po jego zakupie, ponieważ przechowywane długo w lodówce traci wiele składników odżywczych. Nie zaleca się mrożenia parówek ani kiełbas.

Żurek i inne zupy spożywane podczas świąt - jak długo możemy przechowywać te produkty?

Podczas świąt wielkanocnych spożywamy rozmaite zupy, m.in. żurek oraz barszcz biały. Tego rodzaju produkty możemy, po ostudzeniu, przechowywać w lodówce od dwóch do trzech dni. Szczelnie zapakowany kwaśny barszcz może być trzymany w lodówce maksymalnie siedem dni. Możemy go także zamrozić i spożyć w przeciągu 30 dni. Po zamrożeniu zup (tych bez ziemniaków) ich okres przydatności do spożycia wyniesie ok. dwa miesiące.

Wielkanoc 2023. Co z ciastami, których nie zjemy podczas świąt?

Większość ciast, które jemy w trakcie Wielkanocy - np. sernik bądź babkę - można przechowywać w lodówce kilka dni. Krócej wytrzymają w lodówce tarty, zwłaszcza te zawierające owoce; powinniśmy je zjeść w przeciągu dwóch dni. Do mrożenia nadają się suche ciasta, takie jak babki. Nie możemy natomiast zamrozić ciast z masą lub kremem, zatem tego rodzaju produkty powinniśmy spożyć w pierwszej kolejności.

Więcej o: