Gofry nad morzem powoli stają się luksusem dla Polaków. Świadczą o tym ceny, które zwalają z nóg niejednego konsumenta. Inflacja sprawia, że tegoroczna majówka może zasiać spustoszenie w portfelach. Przekonali się o tym dziennikarze, którzy postanowili sprawdzić, czy rzeczywiście ceny w tym roku są aż tak zaskakujące.
Polacy, którzy zdecydują się wyjechać do Świnoujścia, już teraz mogą przygotowywać się na szok spowodowany cenami. Jak informuje portal wszczecinie.pl, jeżeli zdecydujemy się kupić gofra z dodatkami, możemy spodziewać się ceny nawet 32 złotych, ponieważ właśnie tyle kosztuje gofr "supreme" z owocami, bitą śmietaną, nutellą i posypkami.
Jeśli wybierzemy ekonomiczną wersję tego deseru, zawierającą świeże owoce, zapłacimy 24 zł. Wielbiciele czekolady muszą przygotować się na wydatek rzędu 19 zł za gofra z dodatkiem nutelli. Natomiast tradycjonaliści za ten popularny deser z samą bitą śmietaną zapłacą nad morzem 15 zł. Suchy gofr, bez żadnych dodatków, to koszt około 9-10 złotych.
Nieco taniej sytuacja wygląda w Międzyzdrojach, gdzie według doniesień Radia Eska za rozbudowaną wersję gofra ze słodyczami i batonami zapłacimy 30 zł. Z dodatkiem, takim jak nutella, frużelina, bita śmietana lub polewa, cena deseru wyniesie już około 15 zł. Gofr z owocami kosztuje od 16 zł, ale cena zależy od konkretnych składników, jakie zostaną użyte. Najtańsze opcje dodatków to dżem albo bita śmietana, ponieważ wówczas wydatek za cały deser wynosi około 11-12 zł. Cena gofra bez dodatków to 7 zł.
- Wszystko zależy od cen produktów, które używamy do gofrów. U nas wyszczególniliśmy opcje z poszczególnymi owocami. Gofr z truskawkami i bitą śmietaną to obecnie koszt prawie 30 zł, ale głównie przez wysokie ceny truskawek. Najtańsze są obecnie gofry z kiwi czy brzoskwiniami. Tak jak mówię, najważniejsza jest sezonowość produktów - mówi jeden z przedsiębiorców z Jarosławca.
Dla porównania, według cen udostępnionych przez "Dziennik Bałtycki", w lipcu 2020 roku najdroższa wersja gofrów kosztowała 12 zł. Polacy, którzy zdecydowali się na wersję z nutellą, zapłacili 8 zł. Deser z dodatkiem bitej śmietany kosztował 7 zł. Natomiast podstawowa wersja suchego gofra wynosiła 4 zł.