Fasolka szparagowa na wagę złota. Cena w hurtowni ponad dwukrotnie wyższa niż w zeszłym roku

Sezon na fasolkę szparagową jeszcze na dobre się nie rozpoczął, a na rynkach hurtowych pojawiły się już pierwsze oferty krajowego warzywa. Nie napawają one jednak zbyt dużym optymizmem. Za krajową fasolkę szparagową trzeba w tym roku zapłacić ponad dwukrotnie więcej niż 12 miesięcy temu.

Ceny owoców i warzyw z roku na rok stają się coraz wyższe. Wszyscy doskonale znają już historie o czereśniach grozy czy szokująco drogich polskich truskawkach. Teraz do tego mało zaszczytnego grona warzyw i owoców o skandalicznie wysokich cenach dołączyła także fasolka szparagowa, której koszt zakupu w 2023 roku jest ponad dwukrotnie wyższy niż w roku ubiegłym. 

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Fasolka szparagowa ponad dwukrotnie droższa niż rok temu

Na portalu internetowym wiescirolnicze.pl można na bieżąco obserwować ceny hurtowe zarówno polskich jak i zagranicznych owoców i warzyw. Według danych z 10 maja 2023 roku na Broniszach, czyli Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym, za kilogram krajowej odmiany fasolki szparagowej trzeba zapłacić średnio aż 55 zł. Z archiwalnych notowań serwisu wynika, że jest to kwota dwukrotnie wyższa niż zanotowana w tym samym dniu w ubiegłym roku. Wówczas za taką samą ilość warzywa trzeba było zapłacić 25 zł. 

Skąd tak wysokie ceny fasolki szparagowej?

Niemal absurdalna cena fasolki szparagowej, która obecnie jest blisko dwukrotnie wyższa niż szparagów, podyktowana jest m.in. obecnymi warunkami atmosferycznymi. Rośliny te są bardzo podatne na zmiany pogodowe oraz posiadają wysokie wymagania cieplne. Zimna wiosna spowodowała, że uprawa warzywa stała się droższa. Ponadto wzrosły także koszty produkcji oraz utrzymania pracowników. Dodatkowo w kraju nadal utrzymuje się wysoka inflacja widoczna m.in. we wzroście cen żywności. Warto jednak przypomnieć, że sezon na fasolkę przypada na przełomie lipca i sierpnia. Oznacza to, że na ten moment plonów jest znacznie mniej, dlatego cena także jest wyższa. Im bliżej rozpoczęcia się sezonu tym koszty zakupu warzywa powinny być niższe.

Więcej o: