Kursy walut 30.05. Złoty z leniwym porankiem. Dolar za 4,22 zł [kurs dolara, funta, euro, franka]

Kursy walut w poniedziałek 29 maja na godzinę 6:19. Jedno euro kosztuje 4,52 zł, za dolara trzeba natomiast zapłacić 4,22 zł. Frank szwajcarski kosztuje 4,66 zł. Funt szterling został wyceniony na 5,21 zł. Rubel rosyjski jest po 0,0523 zł, a hrywna ukraińska po 0,1141 zł.

W poniedziałek 29 maja Narodowy Bank Polski opublikował informację o średnich kursach walut. Kolejna tabela zostanie przedstawiona we wtorek 30 maja na stronie internetowej NBP. Nowych danych należy spodziewać się w poniedziałek między godziną 11:45 a 12:15.

Zobacz wideo Studio Biznes odc. 156

Średnie kursy walut NBP - poniedziałek 29.05.2023 r. [Kurs dolara, funta, euro, franka, rubla, hrywny]:

  • kurs euro: 4,5294 zł;
  • kurs dolara: 4,2234 zł;
  • kurs franka szwajcarskiego: 4,6758 zł;
  • kurs funta szterlinga: 5,2146 zł.

Kursy walut na żywo - poniedziałek 29.05.2023 r. [Kurs dolara, funta, euro, franka, rubla, hrywny]:

Złoty spokojnie zaczyna wtorek. Rano kurs polskiej waluty niewiele różni się względem poniedziałku. Największy ruch jest na funcie szterlingu, który traci w tempie 0,08 proc. i kosztuje 5,21 zł, czyli o prawie 2 grosze mniej niż wczoraj. Podobnie potaniało euro, które traci w tempie 0,06 proc. i kosztuje 4,52 zł. To spadek o około 1 grosz. Frank szwajcarski i dolar kosztują kolejno 4,66 zł oraz 4,22 zł. Ich zmiana jest praktycznie niezauważalna. Z kolei rosyjska waluta kosztuje 0,0523 zł. Za hrywnę trzeba zapłacić 0,114 zł.

Kalendarz makroekonomiczny

Poniżej przedstawiamy kalendarium wydarzeń makroekonomicznych na wtorek, 30 maja 2023 r., przygotowane przez analityków Macronext:

  • 01:30 Japonia: Stopa bezrobocia, kwiecień
  • 09:00 Szwajcaria: Produkt Krajowy Brutto I kw.
  • 09:00 Czechy: Produkt Krajowy Brutto rew. I kw.
  • 09:00 Hiszpania: Inflacja konsumencka wst. maj
  • 10:00 Włochy: Inflacja producencka, kwiecień
  • 11:00 Strefa Euro: Koniunktura gospodarcza, maj
  • 15:00 Chile: Stopa bezrobocia, kwiecień
Więcej o: