Dlaczego jagodzianki są coraz droższe? Pani Emilia zamknie swoją cukiernię, bo nie podniosła cen

Wiele cukierni zdecydowało się w tym roku podnieść ceny jagodzianek. Jest to spowodowane rosnącymi kosztami produkcji. Gdy cukiernicy nie podnoszą zbyt mocno cen, ich biznes przestaje się opłacać. Przekonała się o tym właścicielka popularnej cukierni w Olsztynku. Choć sprzedawane tam jagodzianki cieszą się dużym powodzeniem, pani Emilia będzie musiała zamknąć swój biznes.

W wielu cukierniach tegoroczne ceny jagodzianek są wyższe niż dotychczas. Konsumenci muszą płacić więcej, ponieważ koszty produkcji wyrobów cukierniczych rosną. Część sprzedawców jagodzianek stara się, aby oferowane przez nich produkty nie były zbyt drogie. Obecna sytuacja ekonomiczna w Polsce sprawia jednak, że dla niektórych przedsiębiorców taka decyzja ma bardzo poważne konsekwencje. Doświadczyła tego Emilia Witowicz. Pani Emilia będzie musiała zamknąć swoją cukiernię, ponieważ jej biznes przestał przynosić zyski.

Zobacz wideo Co to znaczy, że inflacja w skali miesiąca wyniosła 0 proc.? Wyjaśniamy

Popularna cukiernia w Olsztynku zostanie zamknięta, bo produkcja jagodzianek przestała się opłacać

Emilia Witowicz prowadzi cukiernię "Jagodzianka" w Olsztynku (woj. warmińsko-mazurskie). Choć wielu klientów ceni jej wyroby, w listopadzie cukiernia zostanie zamknięta. W rozmowie z Business Insider Polska pani Emilia wytłumaczyła powody swojej decyzji. Kobieta powiedziała, że w tym roku zdecydowała się podnieść cenę sprzedawanych przez siebie jagodzianek. Zmusiły ją do tego wysokie koszty produkcji, a zwłaszcza to, że kilogram jagód w 2023 roku kosztuje cztery złote więcej niż rok temu.

Jednak pani Emilia podniosła cenę jagodzianek zaledwie o złotówkę. Obecnie kosztują one osiem złotych. Przez wiele lat właścicielka "Jagodzianki" prowadziła cukiernię, sprzedając swoje wyroby za pięć złotych. Jednak teraz ceny muszą być znacznie wyższe, aby biznes się opłacał.

Rosnące koszty produkcji wpływają na wysokie ceny. Za jagodziankę trzeba zapłacić nawet 29 zł

Na sytuację cukierników, oprócz ceny owoców, wpływają również m.in. koszty związane z utrzymaniem pracowników oraz opłaceniem rachunków za prąd i gaz. To wszystko sprawia, że w niektórych cukierniach za jagodziankę trzeba zapłacić naprawdę sporo. Pisaliśmy, że klienci cukierni "Słodki Słony", którą założycielką jest Magda Gessler, płacą za jagodzianki 28 zł. W cukierni "Urszi Cakes" ich cena jest nawet o złotówkę wyższa. Cukiernia "Urszi Cakes" wyjaśniła, dlaczego sprzedawane tam jagodzianki tyle kosztują

- Najważniejszym czynnikiem wpływającym na cenę jagodzianek jest jakość i ilość jagód, które używane są do ich produkcji. W cukierni współpracujemy wyłącznie z lokalnymi i sprawdzonymi dostawcami, którzy dostarczają nam jagody z wiadomego pochodzenia (...). Dodatkowo na cenę jagodzianek wpływa również jakość składników użytych w cieście. Wykorzystujemy jajka z wolnego wybiegu, świeże drożdże oraz wysokiej jakości masło 82 proc. od polskiego dostawcy. To sprawia, że nasze jagodzianki są nie tylko smaczne, ale również pełne naturalnego bogactwa - powiedział w rozmowie z Business Insider Polska przedstawiciel cukierni.

Więcej o: