We wtorek (26 września) w oficjalnym komunikacie GIS poinformowano, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w trzech z pięciu próbek mięsa mielonego wykryto bakterie salmonelli. Sanepid podkreślił, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami bakterii wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Ostrzeżenie wystosowane przez GIS dotyczy produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik o numerze partii 5508365 04011323. Termin przydatności do spożycia wskazano na 27 września 2023 roku. Producentem zanieczyszczonego mięsa jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki w Jarocinie, natomiast odbiorcą, dla którego mięso zostało wyprodukowane, jest sieć sklepów Lidl.
Sanepid podkreślił, że producent po otrzymaniu informacji o bakterii we współpracy z dystrybutorem niezwłocznie rozpoczęli procedurę "wycofania produktu z rynku". Co więcej, natychmiast podjęli także "wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego".
"Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie nadzorujący producenta niezwłocznie po otrzymaniu informacji od Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjął działania mające na celu ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa mielonego oraz ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności" - przekazał GIS. Proces wycofywania "kwestionowanej" partii produktu nadzorują organy urzędowej kontroli żywności.
Pałeczkami salmonelli można zakazić się w wyniku spożycia zanieczyszczonej odchodami żywności pochodzenia zwierzęcego, na przykład mięsa, drobiu, jaj, mleka lub wody. Do objawów zatrucia należą silne bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty, gorączka lub stan podgorączkowy, a także bóle głowy. W przypadku podejrzenia zakażenia należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza, który wdroży odpowiednie leczenie i przepisze leki. Według danych przekazanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.