Dawno tak drobna zmiana nie dawała tak wiele. Nowa funkcja Google Drive

Google dodał bardzo prostą funkcję do swojej chmury Google Drive. Teraz użytkownik może w prosty sposób określić zakres synchronizowania danych. Dlaczego tak niewielka zmiana jest tak wygodna?

Google Drive to bezpłatny, wirtualny dysk Google. Można go "podłączyć" do komputera przez specjalną aplikację. 

Przeczytaj też: Sztuczki Google. Naprawdę warto je znać!

Gigant internetu w miniony czwartek dodał do niej nową funkcję, która znacznie usprawni zarządzanie danymi. Od kilku dni można bowiem wybierać które z folderów mają być synchronizowane. 

Przenieś dane do chmury, usuń z dysku, ciesz się wolnym miejscem

To wbrew pozorom bardzo istotna zmiana. Dlaczego? Po zsynchronizowaniu folderu w chmurze (inaczej mówiąc - po jego skopiowaniu na wirtualny dysk) można wykluczyć folder ze zdjęciami z synchronizacji. Pozwoli to na usunięcie zdjęć z komputera. 

Synchronizacja GoogleSynchronizacja Google Fot. Google/Cnet

Do tej pory usunięcie ich na lokalnej maszynie sprawiało, że znikały też na Drive.

Folder "Google Photos" zostanie usunięty z tego komputera. Wybrałeś jednak opcję, by go nie synchronizować. Zatem folder zostanie usunięty tylko na twoim komputerze - wciąż będzie dostępny na drive.google.com.

- głosi powyższy komunikat. 

Zapis w chmurze był do tej pory lustrem naszego dysku. Poprzez wykluczenie folderu z synchronizacji możemy odzyskać sporo miejsca, a jedyną kopię trzymać na Google Drive. To oczywiście mniej bezpieczne, ale o wiele bardziej wygodne. 

Na podstawi cnet.com