Zuckerberg zwlekał dwa lata z tą decyzją. Użytkownicy WhatsApp nie będą zadowoleni

Robert Kędzierski
Facebook uzyska wkrótce więcej danych pochodzących od użytkowników komunikatora WhatsApp. Niepozorne zmiany w polityce prywatności odkryli czujni użytkownicy. I szybko znaleźli sposób, jak nową funkcję wyłączyć.

WhatsApp to jeden z najpopularniejszych komunikatorów internetowych świata. Korzysta z niego około miliarda użytkowników. Aplikacja, która została przejęta przez Facebooka dwa lata temu za astronomiczną kwotę 19 miliardów dolarów, przeszła w ostatnim czasie kilka ważnych modyfikacji związanych z prywatnością. Chodzi m.in. o szyfrowanie przesyłanych wiadomości, co ma zapewnić użytkowników, że nikt z zewnątrz nie odczyta wymienianych wiadomości.

Czytaj też: Zainstalowaliśmy tony aplikacji, by wybrać te najlepsze. Ranking. 

embed

Zuckerberg "konsumuje" użytkowników WhatsApp

Wkrótce jednak użytkownicy aplikacji mogą utracić część tej poufności. WhatsApp zapowiada nową "politykę prywatności", w której zapisano możliwość wymiany numerów telefonów, i innych informacji, z Facebookiem. Portal Marka Zuckerberga dostanie więc dostęp do "whatsappowej" książki adresowej, czyli m.in. zapisanych w niej numerów telefonów, nazwisk. Zapewne po to, by proponować naszym znajomym zainstalowanie WhatsApp. 

Kolejny element układanki

Postępowanie Facebooka nie powinno dziwić  - firma nie ukrywa bowiem, że żyje z reklam i dostarcza swoim klientom szczegółowy (acz statystyczny) opis swoich użytkowników. To, czy używamy WhatsApp jest więc kolejnym elementem opisującej nas układanki, kolejną pozycją na długiej liście naszych jakże indywidualnych cech...

Nie musisz się na to zgadzać

Twórcy WhatsAppa nie chcą do niczego zmuszać użytkowników. Chociaż domyślnie aplikacja dane będzie przekazywać, to jednak opcję te można prosto wyłączyć. Oto instrukcja (pochodzi z Cnet):

Nowa funkcja WhatsAppNowa funkcja WhatsApp Fot. WhatsApp

1. Uruchom WhatsApp na smartfonie
2. Wybierz Ustawienia
3. Wybierz Konto
4. Wybierz opcję  Dzielenie się informacjami o moim koncie / Share my account info 
5. Przesuń guzik w lewo  "Nie dziel się".

W wersji na Androida nowej funkcji jeszcze nie zauważyliśmy, możliwe, że dopiero na nią trafia.