Koniec z wyciskaniem keczupu i wyskrobywaniem majonezu. Naukowcy stworzyli innowacyjną powłokę

Robert Kędzierski
Naukowcy z Massachusetts Institute of Technology stworzyli specjalną powłokę, która sprawia, że pojemnik z keczupem lub majonezem można opróżnić do ostatniej kropli. Badania zajęły dziesięć lat.

Naukowcy z USA postanowili powiedzieć "dość" marnowaniu żywności i stworzyli specjalną powłokę, która ułatwia dozowanie gęstych płynów z pojemników. LiquiGlide ma znaleźć zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym. Powłokę można zastosować na przykład do szklanych lub plastikowych pojemników z keczupem. Dzięki temu da się je opróżnić bez wysiłku, bez konieczności wyskrobywania zawartości nożem.

Czytaj też: Wszystkie innowacje były kiedyś "bez sensu". Wywiad z ekspertem.

Inspiracja z lotosu

Jak wyjaśnia Daily Mail naukowcy tworząc swoją innowację podpatrzyli - nie pierwszy raz -  naturę. Inspiracją był liść lotosu, który na powierzchni tworzy mikroskopijne kieszenie powietrzne. Dzięki nim woda spływa z liścia w niezwykle efektywny sposób. W swoim rozwiązaniu powietrze zastąpili specjalnym olejem.  Niemal dekadę zajęło znalezienie stworzenie takiej powierzchni, która umożliwi prześlizgiwanie się produktu bez jego mieszania z olejem użytym w warstwie poślizgowej.

Profesor Kripa Varanasi, który przewodził badaniom, jest pewien, że LiquiGlide znajdzie zastosowanie w różnych branżach. W Niemczech i Norwegii pojawiły się już pierwsze produkty korzystające z innowacji.