Naukowcy z USA postanowili powiedzieć "dość" marnowaniu żywności i stworzyli specjalną powłokę, która ułatwia dozowanie gęstych płynów z pojemników. LiquiGlide ma znaleźć zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym. Powłokę można zastosować na przykład do szklanych lub plastikowych pojemników z keczupem. Dzięki temu da się je opróżnić bez wysiłku, bez konieczności wyskrobywania zawartości nożem.
Czytaj też: Wszystkie innowacje były kiedyś "bez sensu". Wywiad z ekspertem.
Jak wyjaśnia Daily Mail naukowcy tworząc swoją innowację podpatrzyli - nie pierwszy raz - naturę. Inspiracją był liść lotosu, który na powierzchni tworzy mikroskopijne kieszenie powietrzne. Dzięki nim woda spływa z liścia w niezwykle efektywny sposób. W swoim rozwiązaniu powietrze zastąpili specjalnym olejem. Niemal dekadę zajęło znalezienie stworzenie takiej powierzchni, która umożliwi prześlizgiwanie się produktu bez jego mieszania z olejem użytym w warstwie poślizgowej.
Profesor Kripa Varanasi, który przewodził badaniom, jest pewien, że LiquiGlide znajdzie zastosowanie w różnych branżach. W Niemczech i Norwegii pojawiły się już pierwsze produkty korzystające z innowacji.