Lista najczęściej używanych haseł w 2016 roku. Eksperci załamują ręce

Można odnieść wrażenie, że nauka idzie w las. Po przeanalizowaniu puli 10 mln haseł, które zostały opublikowane w sieci w wyniku niedawnych wycieków, rysuje się bardzo ponura wizja. Internauci nadal nie dbają o kwestię zabezpieczenia dostępu do swoich kont i usług mocnymi hasłami.

Analizy podjął się jeden producentów menedżerów haseł, firma Keeper Security. Wykorzystano w niej dane do logowania, które wyciekły do sieci przy okazji włamań jakie miały miejsce w 2016 roku. I podobnie jak rok wcześniej najpopularniejsze hasło stosowane do zabezpieczenia dostępu do swojego konta to... 123456 (stanowi aż 17 proc. wszystkich przeanalizowanych przez Keeper Security haseł).

Na drugim miejscu znalazła się nieco rozszerzona wersja 123456789, zaś na piątym 11111. To przerażające, ale aż 8 z 10 najpopularniejszych haseł z listy stanowią bardzo łatwe do odgadnięcia sekwencje cyfr. Nieco dalej pojawiają się bardziej skomplikowane frazy, takie jak 18atcskd2w czy 3rjs1la7qe.

Lista 25 najczęstszych haseł 2016 roku według Keeper SecurityLista 25 najczęstszych haseł 2016 roku według Keeper Security źródło: Keeper Software

Jak tłumaczą eksperci, nie jest to jednak sygnał większej dbałości użytkowników o bezpieczeństwo. To hasła używane przez boty przy zakładaniu fałszywych kont pocztowych do przeprowadzania ataków spamerskich oraz phishingowych. Tą sprawą powinni się baczniej zainteresować dostawcy usług pocztowych.

Czytaj też: Przestępcy okradają polskie firmy, a strona CEIDG nie ma prostego zabezpieczenia. "Ataki trwają od grudnia"

Niestety, lista 25 najczęściej używanych haseł wyodrębnionych przez Keeper Security praktycznie nie ulega zmianie na przestrzeni ostatnich lat. Winnych należy upatrywać nie tylko po stronie samych internautów, ale również usługodawców, którzy nie wymuszają na użytkownikach odpowiednio silnych haseł przy tworzeniu nowych kont.

Zobacz też: W 2016 roku za wiele rzeczy płaciliśmy więcej niż w 2015. Podrożała żywność i ceny biletów

Więcej o: