Jak nie marnować żywności? Zacznij od pomysłu na to, co chcesz ugotować
Marnowanie żywności jest wymierną stratą zarówno dla portfela, jak i środowiska. Jej wytworzenie wymaga bowiem zasobów - energii i wody - ale i jej rozkład nie jest dla środowiska obojętny. Biologiczne odpadki są źródłem m.in. metanu, gazu jeszcze bardziej niebezpiecznego dla atmosfery niż dwutlenek węgla.
Niestety żywności w Polsce marnuje się całkiem sporo - na każdą osobę przypada jej aż 235 kg rocznie.
Zmień nawyki, pomóż ratować planetę, oszczędzaj
W jaki sposób uniknąć marnowania żywności? Uwagę zwrócić trzeba przede wszystkim na trzy aspekty: planowanie, przygotowywanie i przechowywanie. Po pierwsze warto kupować tyle, ile potrzebujemy i w taki sposób, by wszystko, co znajdzie się w koszyku, wylądowało później - po odpowiednim przechowaniu - na talerzu. Zakupy trzeba planować, myśląc o konkretnych posiłkach.
Równie istotne jest samo przygotowywanie żywności. Najważniejsze jest oczywiście gotowanie "z głową" - używanie tylko tych produktów, które faktycznie chcemy danego dnia zjeść. Znacznie wygodniej będzie jednak, jeśli poznamy tajniki i sztuczki pozwalające wykorzystać to, co zostało nam z danego dnia do sporządzenia następnego posiłku. Idealnym przykładem jest tu makaron, którego czasami zdarza się ugotować za dużo. W takim wypadku warto użyć go następnego dnia do zapiekanki. Przepis, który możemy wykorzystać, oferuje m.in. Winiary, producent serii produktów "Pomysł Na". Do sporządzenia posiłku, oprócz makaronu i mieszanki aromatycznych ziół i przypraw, będziemy potrzebować jedynie nieco śmietany i sera albo mięsa, szynki, kiełbasy, które zostały nam po przygotowaniu wcześniejszych posiłków. W ten prosty sposób "uratujemy" porcję żywności przed zmarnowaniem.
Istotne jest też wykorzystanie składników, które na pierwszy rzut oka nie są idealne. Pomocne będzie też sięganie po przetwory lub ich przygotowywanie. Z pomidorów, których już nie zjemy, można zrobić przecier, a z jabłek i gruszek dżem lub kompot.
Pomocne w ograniczeniu marnowania żywności jest odpowiednie jej przechowywanie. Warto zaopatrzyć się w pojemniki, które przedłużają żywotność dań. Na pojemnikach możemy wpisać datę przygotowania zawartości i dzień, do którego powinna zostać zjedzona.
Winiary materiał promocyjny
Kupuj z głową
Dla ilu osób zamierzasz ugotować, co i kiedy? Na te proste pytania warto znać odpowiedź, zanim ruszymy do sklepu. Lista zakupów stworzona na podstawie takiego planu sprawi, że wydamy mniej, niż idąc na żywioł i niedużo też później zmarnujemy. Warto wybierać produkty dobre jakościowo, świeże, które dłużej przetrwają w naszej kuchni i nie zmarnują się już następnego dnia po zakupie.
Skąd jednak brać pomysły na dania?
Inspiracją może być strona winiary.pl, na której znajdziemy tysiące przepisów na smaczne i różnorodne dania. Dodatkowo dzięki funkcji My Menu IQ dowiemy się, czy nasz posiłek jest odpowiednio zbilansowany. Dodatkowe narzędzia pozwolą także w łatwy sposób kupić online składniki niezbędne do przygotowania dania.
Eksperci radzą, by zakupów nie planować i nie robić, kiedy odczuwamy głód. Fantazja i apetyt mogą nam wtedy podpowiedzieć zbyt wiele i zakupy okażą się nieracjonalne.
Praktyczne porady, z którymi nie zmarnujesz żywności
W jaki sposób nie marnować żywności? Pomysły na to podsuwa czołowy producent żywności w Polsce - Winiary. Inicjator akcji "Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu". Specjalna strona internetowa zawiera szereg przepisów na potrawy, których składnikami są produkty "odzyskane" na przykład z poprzedniego dnia. Zupa pomidorowa z pieczonymi grzankami, sałatka tabbouleh z kaszotto, kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli - zarówno proste, jak i wyszukane potrawy mogą być przygotowane w myśl idei zero waste. Co sami możemy w praktyce robić, by "uratować" napoczęte opakowania, ugotowane warzywa czy inne produkty? W przypadku żywności w puszkach niewykorzystane składniki możemy przelać do zwykłego słoika, zakręcić i opatrzyć odpowiednią etykietką.
Innym sposobem na przedłużenie życia produktom jest częstsze korzystanie z zamrażalnika. Termin przydatności wędliny, mięsa lub ryby się kończy? Umieszczenie ich w kilkunastopniowym mrozie da nam jeszcze trochę czasu, by żywność wykorzystać.
Warto też przekonać się do przechowywania w lodówce żywności, która może pozostać przydatna. Takim przykładem są ugotowane już kasze - możemy je trzymać w lodówce aż trzy dni. Nie trzeba ich wyrzucać tuż po przygotowaniu.
Jeśli chodzi o wybór miejsca w lodówce, to nie może być ono przypadkowe. Generalna zasada z pewnością jest każdemu znana - u góry trzymamy produkty wymagające najmniejszego schłodzenia, a na dole, te, które "leżakować" mają długo. I tak nabiał i gotowe produkty przeznaczone do podgrzania warto trzymać na środkowej półce. Dolna jest idealna na mięsa, ryby i inne produkty o krótkiej trwałości. Wysuwane półki to miejsce dla owoców i warzyw, a także ziół.
Jakie jeszcze pomysły można wcielić w życie, by żywności nie marnować? Warto dzielić się nią z rodziną i przyjaciółmi, co może być okazją do wymiany doświadczeń i przepisów. Zwracajmy też uwagę na to, w jaki sposób przechowujemy już otwarte produkty - lepiej zabezpieczyć je przed dostępem powietrza czy wilgoci i cieszyć się nimi dłużej.
-
Niemcy zmieniają zasady obostrzeń. Do sklepu tylko po wcześniejszej rejestracji
-
Polacy zapłacą za kryzys, odkręcając kurki? Gaz droższy nawet o 100 proc. A później szok elektryczny
-
Lidl, Aldi i nie tylko. Niemcy rzucili się do sklepów po domowe testy na koronawirusa. Ogromny popyt
-
NASA opracowuje elektryczny samolot X-57. Kiedy podniebne elektryki będą codziennością?
-
Brzozów. Dwa wilki, które miały zbliżyć się do pilarzy, zostały odstrzelone
- Światowa Organizacja Zdrowia odrzuca planowane unijne paszporty szczepień
- Czy będzie waloryzacja świadczenia 500+? Wiceminister Stanisław Szwed komentuje
- Chcesz rozliczyć online PIT-36 lub PIT-36L? Trochę poczekasz. Ministerstwo przeprasza 3 mln podatników
- Dlaczego płyta CD-Audio mieści 74 minuty muzyki? Legenda głosi, że to sprawka Beethovena
- Oczyszczanie uszkodzonych reaktorów w Fukushimie zajmie jeszcze trzy dekady. Dwa kluczowe wyzwania