Jak nie marnować żywności? Zacznij od pomysłu na to, co chcesz ugotować

Każdemu zdarza się ugotować za dużo makaronu, kaszy, wykorzystać pół puszki krojonych pomidorów czy pójść na zakupy na głodniaka. Często prowadzi to do marnowania żywności. Można jednak tego uniknąć. Nie tylko odpowiednio planując, przygotowując i przechowując żywność, lecz także sięgając po inspiracje, które pozwolą nam wykorzystać to, co normalnie byśmy wyrzucili. Korzysta na tym i środowisko, i portfel. Znana marka, codziennie pomagająca milionom Polaków w przygotowaniu posiłków, zorganizowała niecodzienną akcję - "Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu".

Marnowanie żywności jest wymierną stratą zarówno dla portfela, jak i środowiska. Jej wytworzenie wymaga bowiem zasobów - energii i wody - ale i jej rozkład nie jest dla środowiska obojętny. Biologiczne odpadki są źródłem m.in. metanu, gazu jeszcze bardziej niebezpiecznego dla atmosfery niż dwutlenek węgla

Niestety żywności w Polsce marnuje się całkiem sporo - na każdą osobę przypada jej aż 235 kg rocznie.  

Zmień nawyki, pomóż ratować planetę, oszczędzaj

W jaki sposób uniknąć marnowania żywności? Uwagę zwrócić trzeba przede wszystkim na trzy aspekty: planowanie, przygotowywanie i przechowywanie. Po pierwsze warto kupować tyle, ile potrzebujemy i w taki sposób, by wszystko, co znajdzie się w koszyku, wylądowało później - po odpowiednim przechowaniu - na talerzu. Zakupy trzeba planować, myśląc o konkretnych posiłkach. 

Równie istotne jest samo przygotowywanie żywności. Najważniejsze jest oczywiście gotowanie "z głową" - używanie tylko tych produktów, które faktycznie chcemy danego dnia zjeść. Znacznie wygodniej będzie jednak, jeśli poznamy tajniki i sztuczki pozwalające wykorzystać to, co zostało nam z danego dnia do sporządzenia następnego posiłku. Idealnym przykładem jest tu makaron, którego czasami zdarza się ugotować za dużo. W takim wypadku warto użyć go następnego dnia do zapiekanki. Przepis, który możemy wykorzystać, oferuje m.in. Winiary, producent serii produktów "Pomysł Na". Do sporządzenia posiłku, oprócz makaronu i mieszanki aromatycznych ziół i przypraw, będziemy potrzebować jedynie nieco śmietany i sera albo mięsa, szynki, kiełbasy, które zostały nam po przygotowaniu wcześniejszych posiłków. W ten prosty sposób "uratujemy" porcję żywności przed zmarnowaniem. 

Istotne jest też wykorzystanie składników, które na pierwszy rzut oka nie są idealne. Pomocne będzie też sięganie po przetwory lub ich przygotowywanie. Z pomidorów, których już nie zjemy, można zrobić przecier, a z jabłek i gruszek dżem lub kompot. 

Pomocne w ograniczeniu marnowania żywności jest odpowiednie jej przechowywanie. Warto zaopatrzyć się w pojemniki, które przedłużają żywotność dań. Na pojemnikach możemy wpisać datę przygotowania zawartości i dzień, do którego powinna zostać zjedzona.  

WiniaryWiniary materiał promocyjny

Kupuj z głową

Dla ilu osób zamierzasz ugotować, co i kiedy? Na te proste pytania warto znać odpowiedź, zanim ruszymy do sklepu. Lista zakupów stworzona na podstawie takiego planu sprawi, że wydamy mniej, niż idąc na żywioł i niedużo też później zmarnujemy. Warto wybierać produkty dobre jakościowo, świeże, które dłużej przetrwają w naszej kuchni i nie zmarnują się już następnego dnia po zakupie. 

Skąd jednak brać pomysły na dania?

Inspiracją może być strona winiary.pl, na której znajdziemy tysiące przepisów na smaczne i różnorodne dania. Dodatkowo dzięki funkcji My Menu IQ dowiemy się, czy nasz posiłek jest odpowiednio zbilansowany. Dodatkowe narzędzia pozwolą także w łatwy sposób kupić online składniki niezbędne do przygotowania dania.

Eksperci radzą, by zakupów nie planować i nie robić, kiedy odczuwamy głód. Fantazja i apetyt mogą nam wtedy podpowiedzieć zbyt wiele i zakupy okażą się nieracjonalne.  

Praktyczne porady, z którymi nie zmarnujesz żywności

W jaki sposób nie marnować żywności? Pomysły na to podsuwa czołowy producent żywności w Polsce - Winiary. Inicjator akcji "Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu". Specjalna strona internetowa zawiera szereg przepisów na potrawy, których składnikami są produkty "odzyskane" na przykład z poprzedniego dnia. Zupa pomidorowa z pieczonymi grzankami, sałatka tabbouleh z kaszotto, kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli - zarówno proste, jak i wyszukane potrawy mogą być przygotowane w myśl idei zero waste. Co sami możemy w praktyce robić, by "uratować" napoczęte opakowania, ugotowane warzywa czy inne produkty? W przypadku żywności w puszkach niewykorzystane składniki możemy przelać do zwykłego słoika, zakręcić i opatrzyć odpowiednią etykietką. 

Innym sposobem na przedłużenie życia produktom jest częstsze korzystanie z zamrażalnika. Termin przydatności wędliny, mięsa lub ryby się kończy? Umieszczenie ich w kilkunastopniowym mrozie da nam jeszcze trochę czasu, by żywność wykorzystać.

Warto też przekonać się do przechowywania w lodówce żywności, która może pozostać przydatna. Takim przykładem są ugotowane już kasze - możemy je trzymać w lodówce aż trzy dni. Nie trzeba ich wyrzucać tuż po przygotowaniu. 

Jeśli chodzi o wybór miejsca w lodówce, to nie może być ono przypadkowe. Generalna zasada z pewnością jest każdemu znana - u góry trzymamy produkty wymagające najmniejszego schłodzenia, a na dole, te, które "leżakować" mają długo. I tak nabiał i gotowe produkty przeznaczone do podgrzania warto trzymać na środkowej półce. Dolna jest idealna na mięsa, ryby i inne produkty o krótkiej trwałości. Wysuwane półki to miejsce dla owoców i warzyw, a także ziół. 

Jakie jeszcze pomysły można wcielić w życie, by żywności nie marnować? Warto dzielić się nią z rodziną i przyjaciółmi, co może być okazją do wymiany doświadczeń i przepisów. Zwracajmy też uwagę na to, w jaki sposób przechowujemy już otwarte produkty - lepiej zabezpieczyć je przed dostępem powietrza czy wilgoci i cieszyć się nimi dłużej.