Ręcznie zbierana, uprawiana z szacunkiem dla Ziemi. Ta kawa zmieni nie tylko twój poranek

Zmiany klimatu widzimy nie tylko za oknem. Uderzają w lokalne społeczności rozsiane po całym świecie, które od pokoleń zajmują się uprawą najwyższej jakości kawy. Jest jednak firma, która wspiera naturalne metody uprawy, dzięki którym powstaje jedna z najbardziej wyrazistych i wyjątkowych lini kaw. Dowiedz się, jak bliskość natury wpływa na ten smak.

Kawa towarzyszy milionom Polaków każdego dnia. Pełna aromatu filiżanka jest kwintesencją długiej podróży, która rozpoczyna się w egzotycznych zakątkach świata – Afryce i Ameryce. Firmy, którym zależy na najwyższej jakości, od lat używają do produkcji surowców pochodzących właśnie z tych kilku specjalnych, wyselekcjonowanych regionów. Lavazza, jeden z największych producentów na świecie, którego historia sięga końca XIX w., właśnie do kwestii jakości podchodzi bardzo poważnie. 

Klimat może zagrozić kawie. Lavazza chroni najbardziej wrażliwe uprawy 

Zajmująca się kawą od ponad stulecia, firma dostrzega wpływ zmian klimatycznych. Mają one bowiem charakter globalny, dlatego wpływają również na regiony, w których uprawiana jest kawa. W szczególny sposób związana z klimatem, jakością gleby, warunkami klimatycznymi. Szalejące zmiany klimatu sprawiają, że najbardziej szlachetne odmiany roślin stają się zagrożone, zmniejsza się rozmiar upraw. 

Od kilkunastu lat Lavazza skupia się więc na przeciwdziałaniu skutkom zmian klimatycznych. Uczy też lokalne społeczności specjalnych technik upraw, które pozwalają radzić sobie ze skutkami zmian w przyrodzie.  

Lavazza ¡Tierra! Poznaj sekret ręcznie zbieranej kawy 

Tradycja kultywowana przez Lavazza od 120 lat szczególnie widoczna jest w linii kaw Lavazza ¡Tierra! Bio-Organic. Ziarna użyte do jej produkcji pochodzą wyłącznie z plantacji, które otrzymają certyfikat RFA – Rainforest Alliance. W praktyce oznacza to spełnianie restrykcyjnych norm dotyczących zrównoważonego rolnictwa, a więc odpowiedzialność za stan środowiska i uprawę w sposób, który wpływa na otoczenie w jak najmniejszym stopniu. Kawy Lavazza ¡Tierra! mają też certyfikat organiczności, spełniając tym samym najwyższe standardy europejskie. Uprawiane są przede wszystkim w Kolumbii, Hondurasie i Peru, ale liczba krajów, które uczestniczą w projekcie, stale się rozszerza, obecnie jest ich 19.  

Lavazza ¡Tierra! jest linią kaw najwyższej jakości z jeszcze jednego powodu. Zbiór ziaren odbywa się w sposób najlepszy dla środowiska i roślin – ręcznie. Pozwala to też wyselekcjonować wyłącznie najbardziej dojrzałe ziarna, co przekłada się na wyjątkowe walory smakowe.  

Szczególną propozycją jest gama produktów La Reserva de ¡Tierra! - kolekcja najwyższej jakości mieszanek o zrównoważonej jakości, starannie zaprojektowana i stworzona dla profesjonalistów zajmujących się kawą. Mieszanki zawierają kawę z terytoriów objętych projektami z zakresu odpowiedzialności społecznej, zarządzanymi i promowanymi przez Fundację Lavazza. 

LavazzaLavazza materiał promocyjny

Wspiera lokalne społeczności i najcenniejsze ekologicznie regiony 

Jedną z najbardziej wyjątkowych kaw jest Lavazza ¡Tierra! for AMAZONIA (linia ¡Tierra! for Planet). Pochodzi z Peru, gdzie Fundacja Lavazzy angażuje się w ochronę dziedzictwa jednego z najbardziej rozpoznawalnych przyrodniczych obszarów świata. Dzięki wsparciu fundacji możliwe jest też przywrócenie środowiska do jego naturalnego stanu – pomaga w tym stałe i ponowne zalesianie terenów.  

Do tej pory w kraju posadzono 36 000 hektarów lasów. Posadzono też wiele brazylijskich drzew orzechowych, które mają niezwykle dobry wpływ na środowisko. Drzewa te mogą rosnąć nawet do 50 metrów, żyć do 700 lat i przechowywać około 64 000 kg CO2 w ciągu ich życia. 

Lavazza wspiera lokalne społeczności w wielu krajach, szczególną opieką otaczając kobiety, które często są lokalnymi liderkami. Na pomoc giganta rynku kawy liczyć może aż 85 tys. małych producentów, którzy mogą liczyć na szkolenia w doborze technik rolniczych, zrozumieniu zmian klimatycznych czy przekazywania wiedzy młodemu pokoleniu.  

Wspiera tych, którzy chcą zachować jakość kawy 

Wśród kobiet, które mogą cieszyć się współpracą z Lavazzą, znalazła się m.in. Dona Rina, plantatorka kawy z Hondurasu. - Uczestniczę w szkoleniach z zakresu dobrych praktyk rolniczych organizowanych przez Fundację Lavazzy, które mają na celu zwalczać skutki zmian klimatycznych. Dzięki Lavazzy całkowicie zmieniłam podejście do uprawiania kawy: Nauczyłam się, jak zachować jakość kawy i chronić plantacje, aby zapewnić im przetrwanie – wyjaśnia. 

Nadia, prezeska AFIMAD (Stowarzyszenie Rdzennych Leśników Regionu Madre de Dios) oraz członkini społeczności Boca Pariamanu, podkreśla, że całe swoje życie odczuwa naturalną więź z lasem i środowiskiem. - Noszę w sobie jego historię. Boca Pariamanu jest rdzenną społecznością w dystrykcie Tambopata wspieraną przez CESVI w ramach projektu SuperA Peru. Projekt promuje działalność gospodarczą i produkcyjną w harmonii z naturalnym środowiskiem zamieszkiwanych przez społeczność lasów – tłumaczy.  

Fundacja Lavazza prowadzi łącznie 31 projektów w 19 krajach, wspierając łącznie 130 tys. plantatorów kawy. Działania mają na celu zarówno rozwój zrównoważonego rolnictwa jak i ekonomicznej autonomii lokalnych społeczności.  

Tworzy konkretne rozwiązania, które wspierają planetę 

Przeciwdziałań, które podejmuje Lavazza na zmiany klimatu, jest więcej. Jednym z nich jest stworzenie panelu technicznego Coffee&Climate, którego współprzewodniczącym jest Giuseppe Lavazza. Przedsięwzięcie wspierane jest przez stowarzyszenie zrzeszające główne firmy produkujące kawę i handlujące nią -  International Coffee Partners (ICP). Celem Coffee&Climate jest opracowanie konkretnych rozwiązań, które pomagają zachować rolnikom dotychczasową jakość ich upraw.  

A Cup of Learning to z kolei program szkoleniowy skierowany do młodych osób chcących związać swoje życie zawodowe z kawą. Dzięki temu znajomość tradycyjnych technik przetwarzania kawy, sposobów jej degustacji, oceny produktów na podstawie ich pochodzenia, jest kultywowana.  

Zerowy ślad węglowy, wspieranie recyclingu 

Lavazza przyjęła też konkretne zobowiązania, które mają zmniejszyć ślad węglowy firmy. W ramach programu „Roadmap to Zero" emisja dwutlenku węgla generowana w całym łańcuchu dostaw ma zostać zmniejszona do zera do 2050 roku. W tym celu poziom emisji jest monitorowany, by poprzez zwiększenie wydajności uzyskać neutralność.  

Producent opracował też innowacyjne kubki Eco Cups, które można poddawać recyclingowi aż siedem razy oraz domowe ekspresy do kawy Lavazza A Modo Mio, które w całym cyklu życia emitują mniej dwutlenku węgla niż tradycyjne urządzenia. I tu firma przyjęła odważne zobowiązanie: 60 proc. plastiku wykorzystywanych w produkcji będzie wkrótce pochodzić z recyclingu.  

Firma zwiększa też wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii - we Włoszech i Francji 100% dostaw pochodzi obecnie z niewyczerpanych zasobów.