Kuchenne elektro

Łukasz Figielski, red. WD
07.03.2018 11:54
Wolnowar

Wolnowar (materiały partnera)

Nie jesteś mistrzem garów? Nie szkodzi, dla takich jak ty są gary elektryczne. Wolnowary, zupowary, parownice. Sprawdziliśmy czy i do czego nadają się te kuchenne gadżety i podpowiadamy, gdzie można je kupić.

Wolnowar 

Nazwa kategorii produktu nie kłamie. Wolnowar polega na wolnym gotowaniu, baaaardzo wolnym. Jest opcja „szybkiego” gulaszu, 1,5-godzinnego, ale to jednak zaprzeczenie idei i wyjątek od reguły, nakazującej pracę przez ćwierć dnia. Ciężko wytłumaczyć dumną nazwę garnka i o jakiej precyzji mowa w przypadku wielogodzinnego podgrzewania mięsa (należy je wcześniej podsmażyć) czy warzyw w wodzie/winie/bulionie. To po prostu wielki (pojemność 5 l) gar, elektrycznie podgrzewany, koniec poezji. Łatwo się czyści, ciężko go schować.

Morphy Richards 3w1 Supreme Precision

  • cena: 500 zł
  • wymiary: 40×32×30 cm
  • przygotowanie potrawy: 4-8 godz.

Frytownica beztłuszczowa


Popularny, bo bardzo sensowny produkt. 80 proc. (wyliczenia Philipsa) mniej tłuszczu. Smak… hmm. Frytki z airfryeranie smakują tak samo jak potraktowane zwykłą frytownicą i olejem. Lecz to nie znaczy, że smakują gorzej, są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Powietrzem (o temperaturze ok. 170-180°C) można „smażyć” „grillować”, „piec”, także mięsa czy warzywa… Gadżet pokaźny, paruje jak lokomotywa, nie stawiaj pod szafką. Raczej ładny. W wersji XL pomieści produkty na posiłek dla pięciu osób. Drogi, ale to nie garnek. To smażalnica powietrzem!

Philips Airfryer XL

  • cena: 800 zł
  • wymiary: 42×32×30 cm
  • przygotowanie potrawy: 15-30 min

Zupowar

Genialne. Do kremów i zup tradycyjnych. A także soków. Wrzucasz towar, zalewasz bulionem (może być wrzątek z kostką ze sklepu), odpalasz. Maszyna co pewien czas włącza ostrze, które miksuje składniki, nic nie musisz robić poza przyjściem na gotowe. W sprytnym czajniku możesz też podsmażyć boczek.

Morphy Richards 501014

  • cena: 400 zł
  • wymiary: 31×22×17 cm
  • przygotowanie potrawy: 20-30 min
Więcej o: