Multicooker - dlaczego warto?
Multicooker to doskonałe rozwiązanie, kiedy dysponujemy niewielką kuchnią lub aneksem. Jest wielofunkcyjny, zajmuje mało miejsca i pozwala na gotowanie dla 6-8 osób. Dobrze sprawdzi się również do przechowywania żywności, kiedy zależy nam na tym, by dania dłużej utrzymały odpowiednio wysoką temperaturę. Nawet jeśli dysponujemy dużą, w pełni wyposażoną kuchnią to kombiwar może być bardzo użytecznym sprzętem, kiedy chcemy zaoszczędzić czas na gotowaniu. Dodatkowym plusem jest spora oszczędność energii względem tradycyjnych kuchenek elektrycznych i piekarników.
Multicooker - dlaczego warto? fot. materiał partnera
Ciekawą funkcją dysponują niektóre najnowocześniejsze sprzęty, które pozwalają za pomocą aplikacji sterować kombiwarem. Dzięki temu możemy zapakować odpowiednie składniki do multicookera, zaplanować rozpocząć gotowanie obiadu, kiedy będziemy kończyć pracę, a kiedy wrócimy będzie na nas czekać gotowe danie. Taki "smart" garnek znajdziemy np. w ofercie Xiaomi - Smart Rice Cooker, który wbrew nazwie nie służy jedynie do gotowania ryżu.
Multicooker - jaki wybrać?
Wybierając kombiwar warto wziąć pod uwagę kilka rzeczy i parametrów technicznych urządzenia:
- moc - wpływa na szybkość i jakość grzania multicookera; większość modeli dysponuje mocą w zakresie 400 - 1400 watów, ale nawet do częstego gotowania wystarczy model o mocy 650-800 wat;
- pojemność - większość modeli dysponuje misą o pojemności od 2 do 6 litrów; jeżeli planujemy gotować dla większej ilości osób, to nie powinniśmy patrzeć na modele o misie o pojemności poniżej 4 litrów;
- powłoka - większość modeli wyposażona jest w powłoki teflonowe, ale na rynku pojawiają się także modele z powłokami nanoceramicznymi i antyadhezyjnymi; ceramiczne powłoki są uważane za najbezpieczniejsze dla zdrowia, jednak dobrej jakości teflon też sprawdzi się doskonale
- ilość programów i dodatkowe funkcje - wybierzmy urządzenie, które najlepiej będzie odpowiadało naszym potrzebom i stylowi gotowania; wiele kombiwarów ma nawet ponad 20 funkcji i programów ułatwiających gotowanie popularnych potraw, a niektóre wyposażone są dodatkowo w funkcje szybkowaru lub wolnowaru.
Multicooker - jaki wybrać? fot. materiały partnera
Multicooker przyda się zarówno miłośnikom gotowania, jak i laikom w sztuce kulinarnej. Do większości modeli dołączone są również propozycje przepisów i konkretne porady, jak gotować w kombiwarze, dzięki czemu nawet początkujący, domowi kucharze będą mogli przygotowywać pyszne, zdrowe dania dla siebie i najbliższych. Poniżej kilka propozycji wybranych przez nas kombiwarów.
sselrats
Oceniono 1 raz 1
Multicookery - co wychoozować?