Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Ekspresy przelewowe
Są najtańsze i najprostsze w obsłudze, do przygotowania kawy używa się mielonych ziaren. Wsypujemy mieszankę do pojemnika z filtrem (najczęściej papierowym), do drugiego pojemnika wlewamy wodę. Włączamy urządzenie, zagotowana woda przedostaje się do pojemnika z kawą, która po zaparzeniu spływa do podstawionego dzbanka.
Zalety:
- najniższa cena spośród wszystkich typów ekspresów
- jednorazowo można przygotować większą ilość napoju
- dzięki płycie grzewczej kawa w dzbanki dłużej trzyma temperaturę
Wady:
- jeżeli chcemy mieć świeżo zmieloną kawę, musimy dokupić też młynek
- czas przygotowywania kawy jest dość długi
- niższa jakość napoju
- małe możliwości parzenia kaw smakowych
Ekspresy do kawy kapsułkowe
Ekspresy do kawy kapsułkowe cieszą się coraz większą popularnością, głównie ze względu na niewysoką cenę i prosty sposób przygotowania kawy pod ciśnieniem. Wystarczy umieścić kapsułkę w wyznaczonym miejscu, nalać wodę i uruchomić urządzenie.
Zalety:
- bardzo proste w obsłudze
- niewysoka cena
- możliwość parzenia kaw smakowych oraz innych napojów
Wady:
- konieczność kupowania kapsułek przeznaczonych do wybranego ekspresu
- wyższa cena pojedynczej kawy względem tych przygotowywanych za pomocą innych ekspresów
Więcej o ekspresach kapsułkowych pisaliśmy również tutaj >>>
Ekspresy do kawy: kawiarki
Za pomocą kawiarki pod niskim ciśnieniem przygotujemy mocny, aromatyczny napój. Odkręcamy dolną cześć urządzenia, którym jest mały pojemnik z zaworkiem bezpieczeństwa. Nalewamy wody do tego pojemnika pilnując, by jej poziom sięgał poniżej zaworka. Następnie zmieloną kawę wsypujemy do sitka, wyrównujemy jej powierzchnię, skręcamy urządzenie i stawiamy na palniku na małym ogniu. Po pewnym czasie wrząca woda przedostaje się do sitka z kawą - gotowy napój przelewa się do górnego pojemnika.
Zalety:
- mocny i aromatyczny smak kawy
- niewysoka cena urządzenia
- możliwość wyboru kawiarki na kuchnię gazową, indukcyjną lub z wbudowaną płytą grzewczą
Wady:
- pracochłonny czas przygotowywania kawy
- dużo elementów do czyszczenia
Ekspresy kolbowe
To ekspresy, które znajdą zastosowanie zarówno w domu, jak i w kawiarniach. Z tego względu ich wybór na rynku jest stosunkowo duży, podobnie duża jest rozpiętość cen.
Zalety:
- niewysoka cena
- sam rytuał ręcznego przygotowywania kawy może być dla wielu osób zaletą
Wady:
- pracochłonne czyszczenie urządzenia
- konieczność zakupu dodatkowego młynka do kawy, jeżeli chcemy cieszyć się świeżo zmielonymi ziarnami
Ciśnieniowe ekspresy automatyczne z młynkiem
To najdroższa propozycja na rynku, jednak zadowoli większość bardzo wymagających osób. Pełna automatyzacja procesu parzenia pozwala sprawia, że możemy cieszyć się kawą najwyższej jakości.
Zalety:
- za każdym razem możemy cieszyć się napojem ze świeżo zmielonych ziaren kawy
- dodatkowe opcje smakowe, dzięki automatycznemu spieniaczowi do mleka
- kawa parzona pod wysokim ciśnieniem
- prosty i intuicyjny w obsłudze
Wady:
- wysoka cena
- konieczność częstej konserwacji oraz zakupu przeznaczonych do tego specjalnych środków
laure-sainclair
Oceniono 7 razy 7
dowiedziałem się, że zwłaszcza kawiarka jest do doopy bo trzeba ją myć