Kawiarka - jak działa?
Kawiarki Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty
Nie wyobrażasz sobie dnia bez mocnej, aromatycznej kawy? Powinieneś mieć kawiarkę, dzieki której szybko przygotujesz aromatyczny napój, który doda energii!
Kawiarka wyglądem przypomina czajnik - to małe, dwuczęściowe urządzenie. Pierwszy model pojawił się w latach 30. zaprojektowany przez Włocha, Alfonso Bialettiego.
Jak działa kawiarka? Urządzenie składa się z trzech części: dolnego zbiornika na wodę, sitka, na którym umieszcza się zmielone ziarna kawy oraz górnego dzbanka, gdzie gromadzi się napar. Urządzenie stawiamy na kuchence gazowej lub elektrycznej. Pod wpływem wrzenia powstaje para wodna, która zostaje wypchnięta w górę, gdzie umieszczone jest sitko z kawą i filtry. Pod ciśnieniem parzy się kawa, a z ziaren wydobywa się głębia aromatu.
Kawiarka - z jakiego materiału?
Na kawiarce nie warto oszczędzać. Jeśli jesteś smakoszem kawy, warto zainwestować kilkadziesiąt złotych więcej, a cieszyć się naprawdę aromatycznym i wartościowym napojem. Kawiarki najczęściej wykonywane są z aluminium lub stali. Są lekkie, trwałe, przystosowane do kontaktu z żywnością, a co za tym idzie, bezpieczne dla naszego zdrowia. W sklepach spotkamy również kawiarki ceramiczne, które zachwycają eleganckim designem.
Przed zakupem warto sprawdzić, do jakiego typu kuchenki przeznaczona jest kawiarka - większości możemy używać na płytach gazowych, jednak nie każda przystosowana jest do parzenia kawy na płycie indukcyjnej.
Zdecydowanie nie warto inwestować w bardzo tanie kawiarki wykonane ze słabych materiałów - podczas przygotowywania w nich kawy napój nabiera metalicznego posmaku.
Wentyl zamontowany na dole kawiarki nie jest ozdobą! W sytuacji, gdy ciśnienie w kawiarce z różnych przyczyn jest zbyt duże, np. użyjemy zbyt drobno zmielonej kawy czy za mocno rozgrzejemy kuchenkę - zawór się otworzy, uwalniając nadmiar ciśnienia, dzięki czemu urządzenie nie eksploduje.
Pojemność kawiarki
Kawa parzona w kawiarce Fot. Homebook, materiały partnera
Producenci oferują kawiarki o różnych pojemnościach - od jednej do nawet 18 filiżanek. Urządzenie powinniśmy wybrać odpowiednio do tego, ile kawy chcemy dziennie przygotować. Aby kawiarka mogła sprawnie funkcjonować, za każdym razem musi być w niej przygotowywane tyle kawy, ile wynosi pełna, dedykowana objętość urządzenia.
Koniecznie pamiętajmy, by nie wsypywać do kawiarki więcej zmielonej kawy, niż zaleca producent. Uzyskamy wtedy niepożądany efekt parzenia - kawa będzie mdła lub zbyt gorzka.
greg.s
Oceniono 13 razy 11
"Kawiarka wyglądem przypomina czajnik - to małe, dwuczęściowe urządzenie.
Urządzenie składa się z trzech części:..." od razu widać,że pisał to fachowiec.