Maszyna do lodów: doskonała na upały! Jaką wybrać i czy warto ją kupić?

BA
12.06.2019 16:30
maszynki do lodów

maszynki do lodów (maszynki do lodów)

Lato to idealna pora dla wszystkich lodożerców. Pochłaniasz lody kilogramami? Co więc powiesz na te naturalne i własnoręcznie stworzone? Maszyna do lodów to świetna inwestycja na upalne dni!

Maszyna do lodów - stwórz swoje ulubione lody we własnym domu! 

Latem jedlibyśmy lody cały czas - na śniadanie, obiad i kolację... Są nie tylko smaczne, ale dają nam uczucie ulgi i chłodzą. Czy wiesz, że lody możesz przygotować w domu bez konieczności wychodzenia w trakcie upału? Pomoże ci w tym maszynka do lodów. Dzięki niej stworzysz ten zimny przysmak w swojej własnej kuchni i ze składników, które lubisz najbardziej. Będziesz mieć też pewność, że lody są całkowicie naturalne, a w tym także i zdrowsze! Ponadto możesz też dostosować indywidualnie ilość cukru czy wybrać rodzaj mleka. 

Na co zwracać uwagę kupując maszynę do lodów? 

Rodzaj maszyny 

Wyróżniamy dwa rodzaje maszyn do lodów: 

  • maszyna do lodów z chłodzona zimną wodą - taka maszyna wyposażona jest w podwójną misę chłodzącą, w której znajduje się woda chłodząca zawartość misy. 
  • maszyna do lodów z kompresorem - wyposażona jest we własny system aktywnie chłodzący i działa podobnie do lodówki. Jest jednak droższa, ale bardziej wydajna. 

Mieszadło 

Mieszadło odrywa ważną rolę w procesie tworzenia lodów. Zwróć uwagę na jego wygląd. Do lodów śmietankowych, jogurtowych lub sorbetów sprawdzi się niemal każdy rodzaj mieszadła, ale do lodów z kawałkami owoców idealne będą mieszadła z otworami większymi niż same owoce, aby za bardzo ich nie zmiażdżyły. Niektóre maszyny do lodów mają wymienne mieszadła. 

Wielkość misy 

To bardzo indywidualna kwestia. Musisz się zastanowić, czy chcesz przygotować większość ilość lodów za jednym razem czy wolisz to robić porcjami i częściej. Wiadomo - im większa misa, tym więcej lodów! 

Otwór do wlewania mieszanki 

Składniki do lodów wrzuca się przez otwór w pokrywie do pracującej już maszyny. Właśnie dlatego otwór powinien być odpowiedni - ani za duży, ani za mały, aby łatwo było wrzucać składniki. Zbyt duży otwór może wpłynąć na wydłużenie czasu nagrzewania się maszyny i przygotowania do użytku. 

Poniżej znajdziesz kilka maszyn do lodów, które warto mieć! Ochłodź się w upalne dni smacznymi lodami! 

Więcej o: