Grill elektryczny do kuchni - czy warto?

KK
28.10.2019 09:30
Grill elektryczny

Grill elektryczny (Fot. Homebook, materiały partnera)

Potrawami z grilla możemy cieszyć się cały rok, niezależnie od pogody. Producenci sprzętu kuchennego zadbali, by grillowanie nawet w bloku było banalnie proste. Czy warto kupić kuchenny grill elektryczny? Czym kierować się przy wyborze?

Uwielbiasz grillowane kiełbaski, karkówka, szaszłyki, kanapki, warzywa? Jeśli jesteś miłośnikiem grillowanych dań koniecznie pomyśl o zakupie grilla elektrycznego. To szybki sposób na przygotowanie pysznego posiłku. Grillowanie jest o wiele zdrowszym sposobem przygotowania potraw niż ich smażenie, a smak jedzenia jest nieporównywalnie lepszy. Warto również podkreślić, że grillowanie stało się jednym z ulubionych zajęć Polaków.

Grill elektrycznyGrill elektryczny Fot. Shutterstock

Grill elektryczny - rodzaje

Wyróżniamy 4 rodzaje grilli elektrycznych.

Grill z rusztem – to jeden z najpopularniejszych modeli. Zbudowany jest z grzałki i metalowego rusztu. Duża powierzchnia umożliwia przygotowywanie różnych potraw jednocześnie, np. mięsa i warzyw. Jedynym mankamentem jest kapanie tłuszczu bezpośrednio na grzałkę, co utrudnia czyszczenie urządzenia.

Grill z płytą teflonową –powierzchnia do przygotowywania potraw jest spora, łatwa do utrzymania w czystości. Atutem jest to, że tłuszcz nie skrapla się na grzałkę. Urządzenie wyposażone jest w specjalne naczynie na tłuszcz.

Grill raclette – cieszy się on coraz większym zainteresowaniem, ma kształt koła, tłuszcz wytopiony z potraw gromadzi się w specjalnych rynienkach.  Urządzenie to w górnej części ma płytę do grillowania produktów, a poniżej miejsce na mini patelnie do roztapiania sera i smażenia jajek.

Elektryczny grill zamykany – z wyglądu przypomina opiekacz do kanapek, nie ma on jednak wydzielonych miejsc tostowych, a wyposażony jest w płytę grillową. Taki grill doskonale sprawdzi się do opiekania kanapek, panini czy tortilli.

Grill elektryczny z rusztemGrill elektryczny z rusztem Fot. Homebook, materiały partnera

Grill elektryczny – zalety:

  • bezpieczny w użytkowaniu,
  • nie wymaga węgla do rozpalenia,
  • bardzo szybko się nagrzewa – umożliwia przygotowanie szybkich posiłków,
  • może być rozgrzewany nawet dla 1-2 osób,
  • nie wytwarza duszącego dymu,
  • potrawy są zdrowsze
  • może być używany wewnątrz pomieszczeń i na balkonie,
  • łatwy do utrzymania w czystości,
  • całoroczny, można używać go bez względu na pogodę
  • można zabrać go ze sobą na wakacje

Najważniejsze parametry grilla elektrycznego

Jednym z najważniejszych parametrów grilla elektrycznego jest jego moc, która wpływa na szybkość przygotowywania potraw. Średnia moc dobrego grilla elektrycznego to około 2 tysiące woltów. Ważną rolę odgrywa również materiał, a jakiego wykonana jest płyta. Najlepiej sprawdzi się teflon, na którym dania się nie przypalają i nie przywierają do powierzchni.

Ułatwieniem jest regulacja temperatury – dostosujemy ją do rodzaju dania, jakie w danym momencie robimy. Warto wybrać urządzenie z włącznikiem, które będzie dużo bardziej wygodne i bezpieczne w użytkowaniu.

Grill elektryczny – cena

Cena grilla elektrycznego uzależniona jest od powyższych parametrów. Nie bez znaczenia jest również marka urządzenia oraz dodatkowe funkcje. Najtańsze modele kupimy już od 70 zł, z kolei solidne i o wyższej mocy mogą kosztować nawet 600 zł.

Skomentuj:

Musisz się zalogować, by dodać komentarz. Jeśli nie posiadasz konta zarejestruj się.

Komentarze (12)

  • alberto_srapovoli

    Oceniono 14 razy 14

    "Średnia moc dobrego grilla elektrycznego to około 2 tysiące woltów"

    Ale taki mocny to pewnie wazy z 5 metrow?

  • boczek150

    Oceniono 5 razy 5

    Moc 2000 WOLTÓW? Rozumiem, że podłączacie to do najbliższej trafostacji?

    Pokaż starsze odpowiedzi (1)

  • alex2222

    Oceniono 3 razy 3

    uuuuuuu...2kV?
    To trzeba do mieszkania doprowadzić linię SN.

    Pokaż starsze odpowiedzi (1)

  • klm747

    Oceniono 1 raz 1

    "Średnia moc dobrego grilla elektrycznego to około 2 tysiące woltów." - prowokujecie kliknięcia, czy pukacie w dno od spodu, debilne michnikowe gimbusy?

  • angelus-silesius

    Oceniono 3 razy 1

    Grill elektryczny do kuchni - czy warto?

    No więc i tak, i nie: warto sprzedać ale nie warto kupić

    Pokaż starsze odpowiedzi (1)

  • anitka_kowalska

    0

    Mam grilla elektrycznego - latem działam na tarasie, a zimą w domu wykorzystuję. Latem to kiełbaski i karkóweczka, a jesienią i zimą steki i burgery z sezonowanej wołowiny od Kiszeczki.

  • aprilapril

    Oceniono 4 razy -2

    2000 W nie wystarcza aby plyty zamykanego grila byly wystarczajaco gorace, produkty nie beda ugrylowane lecz bardziej ugotowane. blade bez typowego dla grylowania posmaku i koloru. na balkon jak gryl do grzanek z serem, papryczek, cienkich kielbases ok. Zaden steak nie wyjdzie dobrze, szkoda miesa.

    Pokaż starsze odpowiedzi (1)

  • joanna.zapadko

    Oceniono 3 razy -3

    Ja to w ogóle nie rozumiem tej całej idei pokazywania swojego życia na instagramie. Dla mnie to nie ma żadnego sensu. Ja jak sobie kupuje nowe rzeczy do kuchni np. z wassermana to nie wstawiam tego od razu do sieci - o patrzcie na mój nowy toster - a tostery mają fajne xd. Jednak prywatność jest ważna.

  • Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX