Parowar - gwarancja zdrowych posiłków. Jak wybrać?

KK
03.07.2019 15:03
Parowar - zdrowe, pełnowartościowe posiłki

Parowar - zdrowe, pełnowartościowe posiłki (Fot. Homebook, materiały partnera)

Zdrowy styl życia coraz śmielej wpisuje się w nasze życie. Z każdej strony jesteśmy otaczani zdrowymi posiłkami, wypowiedziami dietetyków, chcemy dobrze wyglądać i tak samo świetnie się czuć, bo jak głosi powiedzenie "w zdrowym ciele, zdrowy duch". Zdrowe, wartościowe posiłki pomoże przygotować parowar. Jak wybrać odpowiednie urządzenie?

Coraz większą uwagę przywiązujemy do tego co jemy. Nie bez znaczenia jest też sposób przygotowywania posiłków. Dużo pracujemy, mamy mało wolnego czasu i z pewnością nie chcemy go spędzać na gotowaniu w kuchni. Szukamy alternatyw. W dietetycznym obszarze prym wiedzie parowar. Przed zakupem warto jednak wiedzieć czym się kierować, by wybrać solidne urządzenie, które posłuży długi czas.

ParowarParowar Fot. Homebook, materiały partnera

Parowar – jaki działa?

Parowar pozwoli na przygotowanie smacznych, pełnych witamin potraw, które zachowują swój naturalny kolor i zapach, a co najważniejsze – nie zawierają nawet grama tłuszczu. Dania przygotowanie w parowarze są mało kaloryczne i pełne niesamowitego aromatu.

Jak działa parowar? Urządzenie ma kilka poziomów, na każdym układamy wybrane składniki. Para w parowarze rozchodzi się równomiernie. Specjalna konstrukcja sprzętu zadba o to, by zapachy się nie mieszały.

Parowary najczęściej osiągają moc między 400 a 2200 wat. Niższa moc parowaru sprawdzi się, jeśli mamy zamiar przygotowywać w nim jedynie warzywa. Do mięs przyda się dużo większa. Zdecydowanie polecamy urządzenia o mocy co najmniej 800-1000 wat. Im wyższa moc urządzenia, tym para wodna szybciej dotrze na samą górę parowaru, a tym samym szybciej przygotuje posiłek.

Większa moc parowaru zagwarantuje większe zachowanie witamin w składnikach. Do ekonomicznego gotowania najlepiej sprawdzą się parowary z mocą pomiędzy 800 a 1000 wat. Jeśli zależy nam na zachowaniu jak największej ilości witamin, wybierzmy model o mocy 1500 wat. Warto jednak, by urządzenie miało funkcję zmniejszenia mocy, już po wytworzeniu pary.

Ważna jest pojemność, najlepiej sprawdzą się parowary mające 3 piętra. W urządzeniach o dużej mocy świetnie sprawdzi się funkcja dolewania wody podczas pracy urządzenia. Funkcja sygnalizacji dźwiękowej poinformuje nas o zakończeniu parowania lub konieczności dolania wody.

Kupując parowar warto również zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonana została podstawa urządzenia oraz sposób napełniania wody.

Parowar – zalety i wady

Parowar - zdrowe, pełnowartościowe posiłkiParowar - zdrowe, pełnowartościowe posiłki Fot. Homebook, materiały partnera

Parowar ma niesamowite zalety. Najważniejszą jest możliwość przygotowania zdrowych, niskokalorycznych, bogatych w witaminy i wartości odżywcze posiłków. Bez problemu przygotujemy w nim ryby, mięso, warzywa, kasze, ryż. W parowarze w jednym czasie jesteśmy w stanie przygotować cały obiad bez potrzeby pilnowania i mieszania, to duża oszczędność czasu. Produkty nie stracą witamin, dania są lekkostrawne, idealne nawet podczas upalnego lata. Nie ma obaw, że spożyjemy niezdrową sól i tłuszcze. Składniki pozostają w niezmienionym kolorze i smaku. Warto podkreślić, że urządzenie nie ma możliwości przypalenia potrawy.

Zalet jest mnóstwo, jakie więc parowar ma wady? Jedynie taką, że dla fanów smażonych potraw i nasiąkniętych tłuszczem dania mogą okazać się mdłe i bez smaku.

Więcej o:
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • zgrabna92

    0

    Pobudki jakimi się kierowałam przy zakupie parowaru są niemal identyczne jak przytoczone w artykule więc ogólnie chodziło o zdrowe odżywianie a także chęć poprawy sylwetki. Ponieważ nie lubię półśrodków wybrałam Philipiaka czyli taki z górnej półki. Nie ukrywam że trochę kosztował ale lepiej mieć porządną rzecz niż zwykły bubel.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX