Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Coraz większą uwagę przywiązujemy do tego co jemy. Nie bez znaczenia jest też sposób przygotowywania posiłków. Dużo pracujemy, mamy mało wolnego czasu i z pewnością nie chcemy go spędzać na gotowaniu w kuchni. Szukamy alternatyw. W dietetycznym obszarze prym wiedzie parowar. Przed zakupem warto jednak wiedzieć czym się kierować, by wybrać solidne urządzenie, które posłuży długi czas.
Parowar Fot. Homebook, materiały partnera
Parowar – jaki działa?
Parowar pozwoli na przygotowanie smacznych, pełnych witamin potraw, które zachowują swój naturalny kolor i zapach, a co najważniejsze – nie zawierają nawet grama tłuszczu. Dania przygotowanie w parowarze są mało kaloryczne i pełne niesamowitego aromatu.
Jak działa parowar? Urządzenie ma kilka poziomów, na każdym układamy wybrane składniki. Para w parowarze rozchodzi się równomiernie. Specjalna konstrukcja sprzętu zadba o to, by zapachy się nie mieszały.
Parowary najczęściej osiągają moc między 400 a 2200 wat. Niższa moc parowaru sprawdzi się, jeśli mamy zamiar przygotowywać w nim jedynie warzywa. Do mięs przyda się dużo większa. Zdecydowanie polecamy urządzenia o mocy co najmniej 800-1000 wat. Im wyższa moc urządzenia, tym para wodna szybciej dotrze na samą górę parowaru, a tym samym szybciej przygotuje posiłek.
Większa moc parowaru zagwarantuje większe zachowanie witamin w składnikach. Do ekonomicznego gotowania najlepiej sprawdzą się parowary z mocą pomiędzy 800 a 1000 wat. Jeśli zależy nam na zachowaniu jak największej ilości witamin, wybierzmy model o mocy 1500 wat. Warto jednak, by urządzenie miało funkcję zmniejszenia mocy, już po wytworzeniu pary.
Ważna jest pojemność, najlepiej sprawdzą się parowary mające 3 piętra. W urządzeniach o dużej mocy świetnie sprawdzi się funkcja dolewania wody podczas pracy urządzenia. Funkcja sygnalizacji dźwiękowej poinformuje nas o zakończeniu parowania lub konieczności dolania wody.
Kupując parowar warto również zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonana została podstawa urządzenia oraz sposób napełniania wody.
Parowar – zalety i wady
Parowar - zdrowe, pełnowartościowe posiłki Fot. Homebook, materiały partnera
Parowar ma niesamowite zalety. Najważniejszą jest możliwość przygotowania zdrowych, niskokalorycznych, bogatych w witaminy i wartości odżywcze posiłków. Bez problemu przygotujemy w nim ryby, mięso, warzywa, kasze, ryż. W parowarze w jednym czasie jesteśmy w stanie przygotować cały obiad bez potrzeby pilnowania i mieszania, to duża oszczędność czasu. Produkty nie stracą witamin, dania są lekkostrawne, idealne nawet podczas upalnego lata. Nie ma obaw, że spożyjemy niezdrową sól i tłuszcze. Składniki pozostają w niezmienionym kolorze i smaku. Warto podkreślić, że urządzenie nie ma możliwości przypalenia potrawy.
Zalet jest mnóstwo, jakie więc parowar ma wady? Jedynie taką, że dla fanów smażonych potraw i nasiąkniętych tłuszczem dania mogą okazać się mdłe i bez smaku.
zgrabna92
0
Pobudki jakimi się kierowałam przy zakupie parowaru są niemal identyczne jak przytoczone w artykule więc ogólnie chodziło o zdrowe odżywianie a także chęć poprawy sylwetki. Ponieważ nie lubię półśrodków wybrałam Philipiaka czyli taki z górnej półki. Nie ukrywam że trochę kosztował ale lepiej mieć porządną rzecz niż zwykły bubel.