Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby frytek. Coraz chętniej przygotowujemy je jako przekąskę lub dodatek do obiadu. Są pyszne, chrupiące, jednak przygotowywane przez smażenie w głębokim tłuszczu.
Frytkownica - dlaczego warto ją mieć?
Frytkownica Fot. shutterstock
Frytkownica to bardzo funkcjonalne urządzenie. Usmażymy w niej nie tylko frytki, ale też kawałki kurczaka, ryby, warzywa, owoce morza, ale też pączki. Rozgrzewamy olej wlany do misy urządzenia, w koszyku układamy produkty, które chcemy usmażyć i zanurzamy koszyk w misie frytkownicy. Urządzenie jest bezpieczne. Dlaczego? Olej nie pryska, ponieważ ma przykrywkę. To duże bardziej praktyczne i zdecydowanie bezpieczniejsze od smażenia na patelni czy w garnku.
Warto wybrać model z antypoślizgowymi nóżkami, przewodem chowanym w obudowie oraz zdejmowanym uchwytem koszyka. Świetnym wyborem będzie urządzenie z możliwością smażenia na dwóch poziomach. Domowe urządzenia mieszczą najczęściej około 4 litrów oleju. Jeśli chodzi o pojemność koszyka, najlepiej wybrać model, który zmieści 1-1,5 kg frytek, co wystarczy dla kilkuosobowej rodziny. Cena frytkownicy głównie uzależniona jest od mocy, najlepiej sprawdzi się sprzęt o mocy w przedziale między 1500 W, a 2000 W.
Wybraliśmy dla Was porządne modele do 300 złotych:
Frytkownica beztłuszczowa
Mamy teraz doskonałą alternatywę dla osób dbających o zdrową dietę - frytkownicę beztłuszczową! Teraz przygotujesz ulubione frytki w zdecydowanie mniej kalorycznej wersji.
Frytkownica beztłuszczowa Fot. shutterstock
Frytkownica beztłuszczowa przygotowuje je za pomocą gorącego powietrza. Jej działanie przypomina nieco piekarnik konwektorowy. Frytki nie smażą się, a pieką w gorącym powietrzu, dzięki czemu są idealnie miękkie w środku i chrupkie z zewnątrz - czyli idealne!
Specjalny system umieszczony w urządzeniu gwarantuje, że gorące powietrze będzie szybko i równomiernie rozprzestrzeniane wewnątrz całej frytkownicy.
Jakie zalety mają frytki z takiej frytkownicy? Smakują nieco inaczej, są mniej kaloryczne, nie ociekają tłuszczem, nie musimy wymieniać oleju, a samo urządzenie zdecydowanie łatwiej utrzymać w czystości. Dużą zaletą jest fakt, że frytkownicy beztłuszczowej możemy używać, jako mini piekarnika - temperatura w urządzeniu dochodzi do 200°C, dzięki czemu doskonale nadaje się ono do pieczenia mięs, ryb, czy warzyw.
atr8
0
Kupiłem to urządzenie beztłuszczowe i bardzo sobie chwalę z różnych względów. Jednak zrobionych w nim ziemniaków nigdy nie nazwałbym frytkami. Nigdy nie są chrupkie z zewnątrz, tylko albo miękkie przyrumienione, albo twarde wysuszone.