Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Pierwsze kroki - jak przygotować kawę do parzenia?
kawa Pixabay
Czy wiesz, że podstawowym czynnikiem wpływającym na smak, aromat i jakość kawy jest sposób jej zmielenia? Gruboziarnista przypomina duże kryształy soli i najczęściej wykorzystuje się ją we french pressach, a także w ekspresach przelewowych. Kawa średnio zmielona będzie odpowiednia do zaparzania w kawiarkach - pozwala na wydobycie mocnego aromatu i przygotowanie intensywnego naparu. Kawę mieloną drobno wykorzystuje się w ekspresach ciśnieniowych, natomiast bardzo drobno mielona kawa o konsystencji mąki służy do zaparzania klasycznej kawy po turecku. Dobranie odpowiednio zmielonych ziaren do sposobu parzenia jest konieczne, jeśli chcesz wydobyć z napoju wszystko co najlepsze.
Kawiarka
Kawiarka została wynaleziona już w 1933 roku, przez Włocha - Alfonsa Bialettiego. Metoda parzenia kawy w kawiarce oparta jest na wykorzystaniu ciśnienia. Urządzenie przypomina nieco czajnik, ma zbiornik na wodę w dolnej części, lejek z sitkiem oraz górny zbiornik do naparu z kawy. Obsługa kawiarki nie jest skomplikowana. Wystarczy nalać do zbiornika wodę, nałożyć sitko, które przysypuje się zmieloną kawą i postawić kawiarkę na gazie. Po około pięciu minutach napój jest już gotowy. Na rynku możesz znaleźć kawiarki aluminiowe i stalowe. Pierwszy rodzaj jest tańszy - takiej kawiarki nie należy myć środkami chemicznymi, a samo urządzenie jest mniej trwałe niż stalowe. Dodatkowo wersja aluminiowa ma przeważnie nierównomierną strukturę, co sprawia, że trudniej jest czyścić takie urządzenia. Kawiarki stalowe są trwałe i łatwiejsze w czyszczeniu, a niektóre modele są przystosowane do użytkowania na płytach indukcyjnych.
French press
Kawiarka Stelton to gwarancja świetnej jakości. Najlepsze kawiarki na rynku. fot. Okazje.info
Drugim sposobem na zaparzenie świetnej kawy bez użycia prądu jest tzw. french press. Jak sama nazwa wskazuje, urządzenie to pochodzi z Francji, w której używane było już w XIX wieku. Dzięki zaparzaczowi napar ma bogaty i głęboki smak, a także niesamowity aromat. To prawdziwa gratka dla kawoszy. Jego obsługa jest banalnie prosta: wystarczy wsypać dwie łyżki grubo zmielonej kawy na 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, potem włożyć tłoczek do zaparzacza i odczekać 4 minuty. Ostatnia czynność to delikatne dociskanie tłoka do dna. Pamiętaj o natychmiastowym przelaniu naparu, gdy opuścisz tłok na dno, żeby zachować odpowiedni aromat.
Zarówno kawiarka, jak i french press to idealne urządzenia do przygotowywania kawy. Tak naprawdę wybór odpowiedniego sposobu parzenia kawy zależy od indywidualnych preferencji - decyzja na jaki sprzęt postawisz zależy tylko i wyłącznie od ciebie!
Więcej świetnych kawiarek i french pressów w niskich cenach znajdziesz poniżej!
riszar
0
Mam frenchpressa tej samej firmy kawiarkę czyli bialetti, bo się przekonałem dzięki nim: cafesilesia.pI