Naukowcy biją na alarm: Susze w Europie największe od czasów Imperium Rzymskiego

Od 2015 roku w całej Europie nastały letnie susze o największym od ponad dwóch tys. lat nasileniu. Jeden z autorów opublikowanego w poniedziałek badania Ulf Buntgen z Uniwersytetu Cambridge powiedział, że mogą one mieć katastrofalny skutek na rolnictwo.

Naukowcy doszli do takich wniosków po badaniu słojów zarówno żywych dębów, jak i drewna dębowego odzyskanego z budynków i stanowisk archeologicznych. Ich zdaniem nasilające się od 2015 roku są zjawiskiem bez precedensu od czasów rzymskiego imperium - informuje portal France24.

Hałda w Woli WięcławskiejKopiec Macierz Polonii nie powstanie? Nadzór nakazał rozbiórkę

"Szczególnie alarmujące" susze w całej Europie

Specjalizujący się w analizach systemów środowiskowych prof. Ulf Buntgen ostrzega, że taka sytuacja może mieć dramatyczne skutki. Efekty suszy mogą być odczuwalne zarówno w kontekście upraw, jak i całych ekosystemów i społeczeństw.

Podobnego zdania jest współautor badania prof. Mirek Trnka z Centrum Badawczego CzechGlobe czeskiej Akademii Nauk. Jego zdaniem wynikające z badania wnioski są "szczególnie alarmujące" jeśli chodzi o przyszłość rolnictwa i lasów.

Zobacz wideo Nowa tama na Wiśle. „Nie możemy mówić, że robimy to dla ratowania przyrody”

Rośnie ryzyko występowania ekstremalnych fal upałów

Jak przypomina France24, od 2015 roku Ziemia doświadczyła pięciu najgorętszych lat od momentu prowadzenia oficjalnych pomiarów temperatur. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ostrzegła natomiast, że procesy produkcji żywności wszystkich kategorii są "niezmiernie wrażliwe" na zmieniający się klimat.

Lego - zdjęcie ilustracyjnePlastikowe klocki Lego zostaną wycofane ze sprzedaży. Duńska firma podała datę

Co więcej, na częstotliwość występowania ekstremalnych fal upałów wpływ mają także zmiany biegu prądów strumieniowych przenoszących masy powietrza. Mogą one być odpowiedzialne za niekorzystne zmiany w regionach odpowiedzialnych za światową produkcję blisko jednej czwartej żywności. Chodzi o Zachodnią Amerykę Północną, Zachodnią Europę, Zachodnią Rosję i Ukrainę.