W tym roku na Wigilię przygotujemy mniej niż 12 potraw. Polacy mówią, na czym planują oszczędzać

Te święta Bożego Narodzenia będą skromniejsze od innych - deklarują Polacy w nowym sondażu Kantar Public dla firmy Too Good To Go. Z powodu inflacji, wysokich cen i rachunków planujemy spędzić święta bardziej oszczędnie. W tym roku warto szczególnie zwrócić uwagę na to, jak marnujemy jedzenie - ograniczenie wyrzucania to najprostszy sposób na oszczędność.
Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

W tym roku przygotowanie świątecznych potraw może być droższe nawet o ponad 1/5, a to tylko jeden z dodatkowych wydatków, obok wysokich rachunków, drogiego paliwa czy czynszu. Badania potwierdzają, że w związku z tym planujemy oszczędzać w czasie Bożego Narodzenia. Jednocześnie problemem wciąż jest marnowanie żywności - szkodliwe i dla środowiska, i dla portfeli.

W sondażu  Kantar Public dla Too Good To Go praktycznie wszyscy (93 proc.) zgodzili się, że te święta będą inne od poprzednich. Tradycja przygotowania 12 potraw może pójść w odstawkę - aż połowa badanych rozważa rezygnację z przygotowania jednej lub więcej świątecznych potraw. Co druga osoba deklaruje, że rozgląda się za promocjami, a co trzecia - poszuka tańszych zamienników. Oszczędzać będziemy też na prezentach, a 17 proc. myśli o przygotowaniu mniejszych porcji potraw. 

embed

Jeśli ze świątecznego jadłospisu wypadną potrawy, najczęściej będą to ryba po grecku, pieczeń, galareta oraz karp. Tym, co niemal na pewno zostanie, jest barszcz, pierogi i sałatka jarzynowa.

Największa część badanych wyda na jedzenie na święta 300-500 zł. Trochę więcej niż 1/5 przeznaczy większą kwotę (600-1000 zł), a 17 proc. ludzi wyda 200-300 zł. 

embed

Im mniej zmarnowane, tym więcej zaoszczędzone

Średnio 1/3 jedzenia na świecie jest marnowana i święta są czasem, kiedy wyrzucamy najwięcej jedzenia. Powodów jest wiele: przygotowanie zbyt dużej ilości potraw i jedzenia; chęć dopełnienia tradycji; zmiana planów czy gustów domowników; za małe planowanie czy czasem zbyt mała lodówka. 

39 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać świąteczne jedzenie. Najczęstszym powodem jest jego zepsucie. Paradoksalnie najczęściej wyrzucamy niektóre z tych potraw, z których najmniej chętnie chcemy zrezygnować: sałatkę jarzynową, pieczywo, warzywa i owoce. 

embed

Ze względu na rosnące ceny - jak i rosnącą świadomość - większość deklaruje, że chce ograniczyć marnowanie jedzenia w święta. To jednak deklaracje, zaś konkretne pytania pokazują, że niekoniecznie wiemy, jak to zrobić. Co czwarty ankietowany nigdy nie przerabiał świątecznego jedzenia, by wydłużyć jego przydatność do spożycia.

Średnio marnujemy 1/3 jedzenia, a w święta nawet więcej. Jeśli wydamy na przygotowanie bożonarodzeniowych potraw 600 zł, to znaczy, że 200 zł lub więcej wyrzucimy do kosza. Jak można ograniczyć marnotrawstwo? Oto kilka praktycznych porad:

  • Postaraj się zaplanować, co dokładnie i w jakiej ilości będą jedli goście na święta. Na przykład kiedy wiadomo, że jedna z osób nigdy nie rusza karpia, lub ktoś z domowników nie je mięsa - bierz to pod uwagę!
  • Sprawdzaj przed zakupami, co mamy już w lodówce i co ma krótki termin albo może się wkrótce zepsuć. Tylko 40 proc. ludzi w Polsce deklaruje, że tak robi. Tymczasem w ten sposób unikniemy kupowania nadmiaru i wyrzucania przeterminowanych produktów.
  • Przygotuj listę zakupów i staraj się nie kupować produktów spoza tej listy. Po sprawdzeniu lodówki - a najlepiej także przygotowaniu planu posiłków - przygotuj listę, z którą pójdziemy na zakupy. Także dzięki temu unikniemy kupowania w nadmiarze. Sporządzanie takich list deklaruje co druga osoba.
  • Wprowadź odrobinę logistyki do kuchni - warto np. ustawiać z brzegu produkty, których termin przydatności jest najkrótszy lub zostały otwarte i muszą być zjedzone w kilka dni, a te z dłuższym terminem - ustawiać głębiej (i z czasem przesuwać). Tylko co trzecia osoba deklaruje, że tak robi.
  • Sprawdź, ile miejsca masz w lodówce i zamrażacie na to, co zostanie po świętach. Wiele potraw można zamrozić na później, ale najpierw upewnij się, że jest na to miejsce.
  • Sprawdź, co możesz zrobić z pozostałości potraw - wielu z nich można przedłużyć życie przerabiając na coś innego. Np. wędliny można dodać do pizzy, tarty lub zapiekanki; z czerstwego chleba zrobimy bułkę tartą; suche ciasta mogą być podstawą bajaderki itd.
  • Tym, czego nie jesteś w stanie zjeść, możesz podzielić się np. w jadłodzielni.

Badanie przeprowadzono przez Kantar Public dla Too Good To Go w listopadzie 2022 roku na ogólnopolskiej, reprezentatywnej grupie 1000 Polaków w wieku powyżej 18 roku życia. Too Good To Go to aplikacja, która pozwala kupować ze sklepów i restauracji jedzenie, które w innym przypadku zostałoby wyrzucone.

Więcej o: