W tym roku przygotowanie świątecznych potraw może być droższe nawet o ponad 1/5, a to tylko jeden z dodatkowych wydatków, obok wysokich rachunków, drogiego paliwa czy czynszu. Badania potwierdzają, że w związku z tym planujemy oszczędzać w czasie Bożego Narodzenia. Jednocześnie problemem wciąż jest marnowanie żywności - szkodliwe i dla środowiska, i dla portfeli.
W sondażu Kantar Public dla Too Good To Go praktycznie wszyscy (93 proc.) zgodzili się, że te święta będą inne od poprzednich. Tradycja przygotowania 12 potraw może pójść w odstawkę - aż połowa badanych rozważa rezygnację z przygotowania jednej lub więcej świątecznych potraw. Co druga osoba deklaruje, że rozgląda się za promocjami, a co trzecia - poszuka tańszych zamienników. Oszczędzać będziemy też na prezentach, a 17 proc. myśli o przygotowaniu mniejszych porcji potraw.
Jeśli ze świątecznego jadłospisu wypadną potrawy, najczęściej będą to ryba po grecku, pieczeń, galareta oraz karp. Tym, co niemal na pewno zostanie, jest barszcz, pierogi i sałatka jarzynowa.
Największa część badanych wyda na jedzenie na święta 300-500 zł. Trochę więcej niż 1/5 przeznaczy większą kwotę (600-1000 zł), a 17 proc. ludzi wyda 200-300 zł.
Średnio 1/3 jedzenia na świecie jest marnowana i święta są czasem, kiedy wyrzucamy najwięcej jedzenia. Powodów jest wiele: przygotowanie zbyt dużej ilości potraw i jedzenia; chęć dopełnienia tradycji; zmiana planów czy gustów domowników; za małe planowanie czy czasem zbyt mała lodówka.
39 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać świąteczne jedzenie. Najczęstszym powodem jest jego zepsucie. Paradoksalnie najczęściej wyrzucamy niektóre z tych potraw, z których najmniej chętnie chcemy zrezygnować: sałatkę jarzynową, pieczywo, warzywa i owoce.
Ze względu na rosnące ceny - jak i rosnącą świadomość - większość deklaruje, że chce ograniczyć marnowanie jedzenia w święta. To jednak deklaracje, zaś konkretne pytania pokazują, że niekoniecznie wiemy, jak to zrobić. Co czwarty ankietowany nigdy nie przerabiał świątecznego jedzenia, by wydłużyć jego przydatność do spożycia.
Średnio marnujemy 1/3 jedzenia, a w święta nawet więcej. Jeśli wydamy na przygotowanie bożonarodzeniowych potraw 600 zł, to znaczy, że 200 zł lub więcej wyrzucimy do kosza. Jak można ograniczyć marnotrawstwo? Oto kilka praktycznych porad:
Badanie przeprowadzono przez Kantar Public dla Too Good To Go w listopadzie 2022 roku na ogólnopolskiej, reprezentatywnej grupie 1000 Polaków w wieku powyżej 18 roku życia. Too Good To Go to aplikacja, która pozwala kupować ze sklepów i restauracji jedzenie, które w innym przypadku zostałoby wyrzucone.