Kiedy sadzimy cebulę dymkę? To podobno najstarsze warzywo na świecie jest zdrowe i łatwe w uprawie

Cebula dymka posiada szereg zalet, dzięki którym cieszy się niesłabnącą popularnością wśród Polaków. Aby korzystać z rozlicznych właściwości tego prawdopodobnie najstarszego warzywa świata, warto znać podstawowe informacje na temat jego uprawy. Jedno z pytań brzmi: kiedy sadzimy cebulę dymkę? Odpowiadamy.

Cebula dymka jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Posiada wiele zalet związanych ze sposobem jej uprawy, charakterystyką i właściwościami. Dobrze poznać podstawowe informacje na jej temat właśnie teraz, ponieważ przełom zimy i wiosny to świetny moment na sadzenie cebuli dymki.

Zobacz wideo Syrop z cebuli łagodzi każdy rodzaj kaszlu

Kiedy sadzimy cebulę dymkę? Na co należy zwrócić uwagę podczas uprawy?

Cebula dymka nie jest wrażliwa na kilkudniowe przymrozki. Możemy wobec tego sadzić ją do gruntu już w marcu. 

"Najlepiej przygotować wcześniej rzędy, które ułatwią późniejszą pielęgnację - a w szczególności odchwaszczanie. Ziemia powinna być spulchniona, aby łatwo można było sadzić w niej cebulki - 2/3 cebuli powinno być schowane w ziemi. Dymkę sadzimy co 8 cm, pamiętając, że w ciągu sezonu będą rosnąć i kilkukrotnie zwiększą swoją średnicę. Zbiór cebuli przeprowadzamy wtedy, kiedy szczypior załamie się w połowie cebul w warzywniku" - czytamy w poradniku muratordom.pl.

Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Syrop z cebuliPrzepis na syrop cebulowy - komu przyda się latem?

Czerwona cebulaCzerwona cebula: chroni przed rakiem, wzmacnia odporność

Cebula dymka - najstarsze warzywo na świecie, które jest skarbnicą wartości odżywczych i witamin

Portal ekologia.pl zauważa, że cebula dymka to prawdopodobnie najstarsze warzywo świata. Sądzi się, że pochodzi ono z Azji Środkowej i północno-zachodnich Indii. Na terenie współczesnej Palestyny odnaleziono rysunki przedstawiające cebulę dymkę, które pochodzą sprzed 5 tysięcy lat p.n.e. Z jej właściwości korzystali starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie.

Nic zresztą dziwnego, że cebula dymka ma tak bogatą historię. Wszak lista jej prozdrowotnych właściwości jest długa. Warzywo to wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zawiera szereg witamin: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K. Posiada także sole mineralne - cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarkę, sód, wapń i żelazo.

Więcej o: