Cebula dymka jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Posiada wiele zalet związanych ze sposobem jej uprawy, charakterystyką i właściwościami. Dobrze poznać podstawowe informacje na jej temat właśnie teraz, ponieważ przełom zimy i wiosny to świetny moment na sadzenie cebuli dymki.
Cebula dymka nie jest wrażliwa na kilkudniowe przymrozki. Możemy wobec tego sadzić ją do gruntu już w marcu.
"Najlepiej przygotować wcześniej rzędy, które ułatwią późniejszą pielęgnację - a w szczególności odchwaszczanie. Ziemia powinna być spulchniona, aby łatwo można było sadzić w niej cebulki - 2/3 cebuli powinno być schowane w ziemi. Dymkę sadzimy co 8 cm, pamiętając, że w ciągu sezonu będą rosnąć i kilkukrotnie zwiększą swoją średnicę. Zbiór cebuli przeprowadzamy wtedy, kiedy szczypior załamie się w połowie cebul w warzywniku" - czytamy w poradniku muratordom.pl.
Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Portal ekologia.pl zauważa, że cebula dymka to prawdopodobnie najstarsze warzywo świata. Sądzi się, że pochodzi ono z Azji Środkowej i północno-zachodnich Indii. Na terenie współczesnej Palestyny odnaleziono rysunki przedstawiające cebulę dymkę, które pochodzą sprzed 5 tysięcy lat p.n.e. Z jej właściwości korzystali starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie.
Nic zresztą dziwnego, że cebula dymka ma tak bogatą historię. Wszak lista jej prozdrowotnych właściwości jest długa. Warzywo to wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zawiera szereg witamin: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K. Posiada także sole mineralne - cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarkę, sód, wapń i żelazo.