Inflacja w lutym tego roku wyniosła 18,4 proc. rok do roku. Tak wysoka nie była od 26 lat. Ostatnio opisywaliśmy przypadek klientki, która podczas zakupów napotkała promocję na kalafiora. Warzywo było przecenione z 12,99 zł na 6,99 zł. Cena podana była jednak za sztukę, co oznacza, że pierwotnie za jego kilogram trzeba było zapłacić 42,87 zł.
Ceny warzyw biją rekordy, nic więc dziwnego, że klienci zastanawiają się, jak zaoszczędzić. Jednym z rozwiązań jest postawienie na własną hodowlę - część z popularnych warzyw i owoców z powodzeniem wyhodujemy bowiem w naszym domu.
Jeśli chodzi o warzywa, które nie powinny sprawić większych trudności w domowej, doniczkowej uprawie, wskazać warto przede wszystkim:
Owoce, które z powodzeniem wyhodujemy w domu:
By uprawiać warzywa w doniczkach, nie potrzebujesz własnego ogrodu - wystarczy balkon lub parapet. Najlepiej sprawdzą się jednak te z roślin, które nie zajmą nam zbyt wiele miejsca. W sklepach znajdziemy specjalną ziemię do uprawy warzyw czy owoców, bogatą w składniki odżywcze. Rozsady można przygotowywać już w marcu, ale z umieszczeniem sadzonek w pojemnikach lepiej zaczekać do połowy maja, kiedy pogoda będzie stabilniejsza. Później trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu i nawożeniu ziemi. Donice, w których będziemy hodować warzywa i owoce powinny być głębokie. W przypadku niektórych warzyw (np. ogórków) pomocne okażą się także specjalne podpory.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dane GUS pokazują, że polska żywność podrożała w ciągu ostatnich 12 miesięcy o 24,7 proc. - w tym warzywa o ponad 22 proc., a owoce o ok. 18 proc. Ceny poszczególnych produktów sprawdzaliśmy niedawno w naszym zestawieniu. Mariusz Dziwulski, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych PKO BP, stwierdził, że "liderem wzrostów na rynku warzyw" jest cebula. - Z danych publikowanych przez MRiRW wynika, że przeciętne ceny cebuli na rynkach hurtowych 10 marca 2023 r. wzrosły aż 3,6-krotnie w relacji rocznej - wyjaśnił. Analizy cen sprzed roku wskazały między innymi, że papryka podrożała o 74,1 proc., ogórki o 34,3 proc., pomidory o 30,3 proc., ziemniaki o 18 proc. a banany o 35,7 proc. Ekspert podkreśla, że "czynnikiem wpływającym na ceny warzyw spod osłon były też koszty energii". Jest to związane z produkcją szklarniową.