Jakie produkty spożywcze można mrozić? Jak długo można je przechowywać?

Święta wielkanocne to czas, kiedy na naszych stołach niejednokrotnie pojawia się zbyt dużo jedzenia. W związku z tym warto wiedzieć, co możemy przechować w zamrażarce, by nic się nie zmarnowało. Warto wiedzieć, że w przypadku różnych produktów czas ich przechowywania również może się różnić.

Święta wielkanocne tuż tuż, a lada moment nasze stoły ugną się pod ciężarem pysznych potraw. Niestety okres świąteczny zwykle jest też czasem, kiedy do śmietników trafia bardzo dużo jedzenia, ponieważ członkowie rodziny zwyczajnie nie byli w stanie wszystkiego zjeść. Zamiast wyrzucać produkty spożywcze, możemy je jednak zamrozić i zjeść za jakiś czas. Jak długo możemy je przechowywać? 

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Mrożenie mięsa. Jak długo może leżeć w zamrażarce? Co z rybami?

Jednym z najczęściej mrożonych produktów jest mięso. To, jak długo, może ono leżeć w zamrażarce, jest zależne od jego rodzaju. Mięso mielone powinno być przechowywane maksymalnie przez dwa miesiące. Mięso drobiowe - do trzech miesięcy. Z kolei mięso wieprzowe może wytrzymać nawet pół roku, cielęcina, wołowina i baranina - do dziewięciu miesięcy, a dziczyzna - od sześciu do 12 miesięcy. Pamiętajmy, że wędliny powinny w zamrażarce leżeć maksymalnie przez dwa miesiące. Ryby z reguły nie powinny być przechowywane w zamrażarce dłużej niż cztery-sześć miesięcy. Wyjątkiem jest śledź, który powinien być trzymany maksymalnie przez dwa miesiące. 

Mrożenie jedzenia. Jak mrozić warzywa i owoce?

Warzywa korzeniowe i strączkowe w zamrażarce mogą leżeć nawet przez pół roku. Z kolei warzywa takie jak np. papryka, bakłażan czy cukinia, mrozić można przez rok - podobnie jak w przypadku ziół. Owoce z reguły powinno się przechowywać maksymalnie przez pół roku. Są jednak wyjątki - truskawki, wiśnie czy maliny powinniśmy spożyć maksymalnie do czterech miesięcy. 

Jak długo mrozić pieczywo? Co z ciastami? 

Surowe ciasto na chleb, pizzę czy kruche powinno się mrozić maksymalnie przez cztery miesiące, z kolei gotowe pieczywo - nie dłużej niż trzy miesiące. W przypadku gotowych ciast zwróćmy uwagę na to, by było ono świeże - takie, które poleżało już kilka dni, nie będzie najsmaczniejsze po rozmrożeniu. Takie ciasto w zamrażarce spędzić może maksymalnie trzy miesiące. 

Więcej o: