Wesela od 6 czerwca. Jak wyglądają nowe wytyczne GiS-u? Ile osób?

W sobotę 6 czerwca powraca możliwość organizacji wesel. Uczestnicy imprezy, ograniczeni do 150 osób, będą musieli przestrzegać ścisłych wymogów sanitarnych.

30 maja rozpoczął się IV etap odmrażania gospodarki. Oprócz zniesienia obowiązku noszenia maseczek w miejscach publicznych i otwarcia restauracji, dozwolone będą zgromadzenia do 150 osób. Wesela, dozwolone od 6 czerwca, muszą się jednak odbywać zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Czy można organizować wesela?

Tak, wśród zgromadzeń dozwolonych przez prawo są również wesela. Nie oznacza to jednak pełnej dowolności w organizacji tych imprez. Liczba uczestników wesela nie może przekroczyć 150 osób. Weselnicy nie będą mieli obowiązku noszenia maseczek.

Organizatorzy powinny poinformować swoich gości i obsługę, że na weselu nie mogą przebywać osoby chorujące na CoViD-19, które na co dzień przebywają w kwarantannie lub izolacji.

Zobacz wideo Kolejne etapy odmrażania gospodarki. Co z branżą ślubną?

Dystans społeczny przy stole

Wśród wytycznych GIS-u znajdziemy wskazanie, aby przy jednym stoliku siedziały wyłącznie osoby, zamieszkujące wspólnie albo w ramach jednego gospodarstwa domowego.

Jeśli nie jest to możliwe, to przy jednym stoliku powinno siedzieć o 20% mniej osób niż w standardowym układzie. Zaleca się, aby goście, usadzeni po różnych stronach stołu nie siedzieli naprzeciw siebie.

Tak dobrany stolik powinien być w miarę możliwości obsługiwany przez jednego kelnera. Na nie więcej niż 15 gości powinien przypadać 1 kelner.

Popularne na weselach strefy samoobsługowe z „wiejskim stołem”, bary sałatkowe, bary kawowe, chłodnie z lodami, bufety, dozowniki do nalewania napojów nie są zakazane, pod warunkiem wynajęcia kogoś do obsługi takiego stoiska.

Dezynfekcja co godzinę

Aby uniknąć tłoku, należy zapobiec tworzenia się kolejek albo wprowadzić oznaczenia na podłodze, które pozwolą zachować odpowiedni dystans.

Dla uczestników wesela powinien być zagwarantowany płyn do dezynfekcji zarówno w sali jadalnej, jak i w toaletach. Dodatkowo, organizatorzy powinni zadbać o to, by zwiększono częstotliwość dezynfekcji powierzchni używanych przez wiele osób (toalety, poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, poręcze krzeseł, podłogi, blaty). GIS zaleca, aby dezynfekcja odbywała się co godzinę.

W toaletach powinny być wprowadzone zasady, umożliwiające zachowanie dystansu społecznego 2 metrów. Z użyci powinny być wyłączone suszarki nadmuchowe do mycia rąk.

Na ścianach w toalecie powinna pojawić się instrukcja, w jaki sposób prawidłowo myć ręce.

W razie zarażenia

Organizatorzy wesela powinni dysponować pełną listą zaproszonych gości wraz z kontaktem. W razie pojawienia się ryzyka zarażenia, sanepid będzie mógł szybko określić, kto pozostaje w grupie ryzyka.

Jeśli u jednego z gości stwierdzi się podejrzane symptomy takie jak: uporczywy kaszel, złe samopoczucie i trudności w oddychaniu, nie powinno się go wpuścić na teren wesela. Osoba powinna być poinstruowana o kontakcie z lekarzem celem uzyskania odpowiedniej diagnozy.

Jeśli jednak, osoba z podejrzeniem choroby znalazła się w obiekcie imprezy, jego właściciele powinni zlokalizować miejsca, w których przebywała, aby przeprowadzić czyszczenie i dezynfekcje.