15 maja otwarcie ogródków gastronomicznych, a od kiedy zjemy w lokalu? [NOWE ZASADY]

15 maja ruszą ogródki gastronomiczne, a od 29 maja dopuszczalna będzie też konsumpcja w lokalach i wydzielonych strefach gastronomicznych - wynika z opublikowanego w czwartek wieczorem rozporządzenia Rady Ministrów. Jak dokładnie ma wyglądać przestrzegania zasad sanitarnych?

Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii ukazało się w czwartek w Dzienniku Ustaw.

Czytaj też: Jest nowe rozporządzenie ws. obostrzeń epidemicznych. Zmiany wejdą w życie 8 maja [HARMONOGRAM]

Rząd luzuje obostrzenia. Jak będzie wyglądała praca hoteli?

Przewiduje ono, że od 8 maja do 5 czerwca przywrócona zostanie działalność hoteli, ale z limitem 50 proc. zajętych pokoi. "Ograniczenia liczby udostępnianych pokoi nie stosuje się do pobytu gości będących żołnierzami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej albo wojsk sojuszniczych, przebywających czasowo w Rzeczypospolitej Polskiej" - dodano w rozporządzeniu.

Zobacz wideo Czy "paszporty szczepionkowe" pomogą odmrozić biznes?

Jak wskazano w dokumencie, do 14 maja posiłki dla gości hotelowych mogą być dostarczane do pokoju i to tylko tym, którzy spędzą w obiekcie co najmniej jedną dobę. Lokale gastronomiczne do 14 maja będą mogły sprzedawać posiłki tylko na wynos.

Jakie zasady będą obowiązywały w gastronomii?

Rozporządzenie zakłada, że od 15 maja do 28 maja restauracje będą mogły serwować posiłki w ogródkach gastronomicznych. Będzie też to dotyczyło sprzedaży na stacjach paliw. Przewidziano, że co drugi stolik w ogródku będzie musiał pozostać wolny, a odległość między stolikami ma wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Koronawirus. Przygotowania do otwarcia tzw. letnich ogródkówRestauracje szykują się do otwarcia ogródków. Nie wszystkim się to uda

Jak czytamy w rozporządzeniu, od 29 maja do 5 czerwca b.r. poza tym, że jedzenie będzie mogło być serwowane w ogródkach gastronomicznych, dopuszczalna będzie też konsumpcja w lokalach i wydzielonych strefach gastronomicznych na stacjach paliw pod warunkiem, że klienci do czasu zajęcia miejsca będą mieli zakryte usta i nos. Zakrywanie ust i nosa obowiązywać będzie obsługę kelnerską.

Ponadto, w lokalu klienci będą mogli zajmować co drugi stolik; odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Nowe zasady w przestrzeni publicznej

Z rozporządzenia wynika, że do 5 czerwca tego roku w obiekcie handlowym lub usługowym, na stacji paliw płynnych, w miejscu prowadzenia sprzedaży na targowisku należy nosić rękawiczki jednorazowe lub stosować środki do dezynfekcji rąk. Dodano, że na terenie obiektów handlowych obsługa ma dokonywać, w godzinach ich otwarcia, co najmniej raz na godzinę, dezynfekcji stanowiska kasowego lub stanowiska obsługi, lub dystrybutora na stacji paliw płynnych.

Restauracja Przystań na Kawę w SzczecinieKiedy otwarte restauracje? Rząd przedstawił plan ws. obostrzeń

W rozporządzeniu napisano też, że do dnia 5 czerwca 2021 r. nakazuje się zakrywanie, przy pomocy maseczki, ust i nosa w budynkach użyteczności publicznej przeznaczonych na potrzeby m.in.: obsługi bankowej, handlu, gastronomii, usług, w tym usług pocztowych lub telekomunikacyjnych, turystyki, sportu, obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym, morskim lub wodnym śródlądowym. Maski trzeba będzie też nosić w obiektach handlowych lub usługowych, placówkach handlowych lub usługowych i na targowiskach (straganach).

Z rozporządzenia wynika również, że do dnia 5 czerwca 2021 r. prowadzenie przez przewoźnika lotniczego działalności związanej z przewozem pasażerskim jest dopuszczalne, pod warunkiem zapewnienia płynów do dezynfekcji rąk na pokładzie, dezynfekcji statku powietrznego raz na dobę w przypadku wykonywania operacji lotniczych z pasażerami, lub po każdym locie z osobą chorą albo z podejrzeniem zakażenia chorobą zakaźną. Dezynfekcji statku powietrznego trzeba też będzie dokonywać każdorazowo po locie z pasażerami trwającym co najmniej 6 godzin.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 8 maja 2021 r. 

Jarosław Gowin o odmrażaniu gospodarki: otwórzmy restauracje dla zaszczepionych (zdjęcie ilustracyjne)Gowin o odmrażaniu gospodarki. Chciałby otwarcia restauracji dla zaszczepionych

***

Koronawirus - wszystkie aktualne informacje i zalecenia na gov.pl

Więcej o: