Ślad węglowy jest jednym ze wskaźników oceniających wpływ wytwarzania produktów spożywczych na środowisko naturalne. Produkcja żywności jest jednym z podstawowych czynników globalnych zmian środowiskowych, który pochłania cenne zasoby naturalne Ziemi. Na ślad węglowy składają się przede wszystkim emisja dwutlenku węgla, metanu, podtlenku potasu i innych gazów cieplarnianych. Przemysły takie jak mięsny i mleczarski odpowiadają za 1/3 światowej emisji gazów cieplarnianych. Marnowanie jedzenia wiąże się z wykorzystaniem energii i kurczącymi się zasobami naturalnymi, a im dalej dany produkt znajdzie się w łańcuchu dostaw, tym większa szkoda dla środowiska. Wszystko przez emisje gazów cieplarnianych związanych z transportem, przetworzeniem, przechowywaniem czy dystrybucją żywności. Odwrócenie skutków zmian klimatycznych jest jednak możliwe dzięki wybieraniu rozwiązań ekologicznych. Dotyczy to przede wszystkim ograniczania marnowania jedzenia i kupowania produktów, które generują niski ślad węglowy.
Aby ocenić wpływ danego produktu na środowisko, należy przyjrzeć się, który czynnik wytwarza gazy cieplarniane do atmosfery. Za ich emisję odpowiadają cztery podstawowe obszary: łańcuch dostaw (przetwórstwo, transport, pakowanie, sprzedaż), chów (nawożenie i emisja metanu przez zwierzęta), uprawa roślin (żywność dla ludzi i pasze dla zwierząt) oraz wykorzystanie i zmiana terenu. Wytworzenie niektórych produktów spożywczych ma negatywny wpływ szczególnie na globalne zmiany klimatyczne. Do tej kategorii należą przede wszystkim wołowina i baranina, zostawiające największy ślad węglowy ze względu na emisję metanu. Podobny wpływ na środowisko mają produkty mleczne pochodzenia zwierzęcego, ryż, kawa, czekolada, oleje, orzechy oraz warzywa i owoce importowane, takie jak awokado, mango czy ananasy. Jednak nie tylko przemysł żywnościowy odpowiada za negatywne zmiany środowiskowe – w znacznym stopniu przyczyniają się do tego także gospodarstwa domowe. Sprowadza się to głównie do marnowania żywności, dlatego niezwykle ważne jest planowanie zakupów i przygotowywanych posiłków, wykorzystywanie wszystkich resztek, np. skórek czy ogryzków, oraz wybieranie produktów z krótszym terminem ważności.
Każdy z nas ma wpływ na zmniejszenie śladu węglowego i poprawę stanu środowiska naturalnego. Należy przede wszystkim walczyć z marnowaniem żywności – aż 1/3 globalnie produkowanego jedzenia marnuje się, a wraz z nim 1/3 wszystkich zasobów poświęconych na ich produkcję, hodowlę, dystrybucję i przechowywanie. Kolejnym sposobem jest kupowanie produktów lokalnych, które nie muszą przebyć długiej drogi do sklepów, a także ograniczenie spożycia produktów wysokoemisyjnych i wysokoprzetworzonych czy wybieranie żywności sezonowej. Aby wspomóc walkę z marnowaniem żywności, warto przyłączać się również do inicjatyw na rzecz poprawy stanu środowiska naturalnego. Jednym z rozwiązań jest aplikacja Too Good To Go. Zasada jej działania jest bardzo prosta, a jednocześnie niezwykle proekologiczna – restauracje, kawiarnie czy sklepy, zamiast wyrzucać niesprzedane jedzenie, mogą je udostępniać klientom w bardzo atrakcyjnych cenach. Wszystkie produkty są pyszne i pełnowartościowe! Klienci otrzymują paczki niespodzianki, co z pewnością zachęci do wypróbowania nowych smaków – to przyjemny sposób, aby zadbać o środowisko naturalne i wspomóc przedsiębiorców w walce z marnowaniem jedzenia.