Francuska minister chce bojkotu kremu Nutella. "Jest nieekologiczny, zagraża środowisku"

Francuska minister środowiska Segolene Royal wezwała do zaprzestania jedzenia Nutelli, ponieważ zagraża ona środowisku i przyspiesza globalne ocieplenie. W obronie producenta czekoladowo-orzechowego kremu stanął nawet Greenpeace.
- Musimy zasadzić wiele nowych drzew z powodu wycinania ich na masową skalę, a to również prowadzi do globalnego ocieplenia. Powinniśmy przestać jeść np. krem Nutella, bo jest robiony z oleju palmowego - mówiła Segolene Royal podczas wywiadu dla telewizji Canal+.

- Palmy olejowe zastępują drzewa i dlatego powodują znaczne szkody dla środowiska - doprecyzowała minister.

Słowa Royal wywołały burzę we Włoszech, z których pochodzi producent Nutelli - firma Ferrero. Głos w sprawie zabrał nawet tamtejszy minister środowiska Gian Luca Galletti, który na swoim Twitterze napisał: "Zostawcie w spokoju włoskie produkty. Dziś na kolację jem chleb z Nutellą".

Reakcja Ferrero

Nie trzeba było także długo czekać na reakcję samego producenta. Koncern Ferrero nie odniósł się wprawdzie wprost do słów minister środowiska Francji, firma wydała natomiast oświadczenie, w którym podkreśliła, że robi wszystko co możliwe, aby pozyskiwać olej w najbardziej odpowiedzialny i ekologiczny sposób. W lutym tego roku włoski koncern ogłosił także, że cały olej palmowy przez niego używany posiada certyfikaty zgodne z kryteriami ustalonymi przez Roundtable on Sustainable Palm Oil, czyli organizację promującą odpowiedzialne i przyjazne środowisku pozyskiwanie tego oleju.

Greenpeace po stronie Nutelli

W sprawie głos zabrał nawet Greenpeace. Przedstawiciele organizacji ekologicznej stwierdzili, że bojkot Nutelli nie rozwiąże problemów związanych z wycinaniem lasów pod produkcję oleju palmowego. Ponadto Greenpeace oznajmił, że uważa koncern Ferrero za jedną z firm o najwyższych standardach, jeśli chodzi o pozyskiwanie tego oleju.

Francja kontra olej palmowy

To nie pierwszy raz, kiedy francuscy politycy wzięli się za walkę z olejem palmowym. Już w 2012 r. rząd nieskutecznie próbował wprowadzić 300-procentową podwyżkę podatku na ten olej i wymusić w ten sposób na producentach zaprzestanie używania go. Olej palmowy, oprócz tego, że wyrządza szkody środowisku, ma także bardzo wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, dlatego bardzo mocno przyczynia się do otyłości, a także sprzyja występowaniu chorób sercowo-wieńcowych.

Zgubny wpływ oleju palmowego na środowisko naturalne nagłośniła w 2008 r. telewizja BBC. W swoim reportażu stacja ujawniła, że ogromne obszary lasów deszczowych w Indonezji i Malezji są wycinane pod uprawę palm, z których uzyskuje się olej.

Olej palmowy jest jednym z głównych składników Nutelli. W słodkim kremie produkowanym przez Ferrero jest go ok. 25 proc. Ponadto Francja jest drugim największym konsumentem tego kremu na świecie (pierwsi są Niemcy). Rocznie nad Sekwaną spożywa się ponad 100 tys. słoików Nutelli.

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas





Więcej o: