Holandia będzie wolna od kurczaków z ferm przemysłowych? Sklepy mówią: "Koniec z tym"

Trzy największe sieci sklepów w Holandii - Lidl, Jumbo oraz Albert Heijn - mówią "dość" i rezygnują ze sprzedaży kurczaków pochodzących z ferm przemysłowych - pisze portal Nltimes.nl.
Organizacje zrzeszające obrońców praw zwierząt szacują, że dzięki tej decyzji ponad połowa wszystkich kurczaków sprzedawanych w Holandii będzie hodowana w znacznie lepszych warunkach.

To wynik apelów społecznych i organizacji pozarządowych oraz przede wszystkim coraz lepszej świadomości przeciętnego konsumenta. Sieci musiały się w końcu ugiąć.

Zdrowszy kurczak to lepszy kurczak

- Kurczaki hodowane w inny sposób niż w fermach przemysłowych rosną w zdrowszym tempie, są mniej narażone na ból, mniej chorują i nie są faszerowane antybiotykami, czego zresztą i tak zakazuje Unia Europejska - pisze portal Nltimes.nl.

Ale to nie koniec pozytywnych wiadomości. W ślad za trzema gigantami chcą podążać także mniejsi detaliści, m.in. MCD czy Boon's Markt.

Jak wygląda ferma przemysłowa? Portal Ekologia.pl przytacza kilka przykładów traktowania zwierząt w takich miejscach. "Kurczaki żyją przeciętnie 5-6 miesięcy w ciasnej zagrodzie wraz z 50 tys. innych osobników. Zwierzęta karmione są wysokoenergetyczną paszą, żeby jak najszybciej przybrały na wadze. Mięśnie rosną tak szybko, że inne części ciała nie nadążają z rozwojem - ich serca nie wytrzymują i wiele kurcząt umiera, a ich nogi załamują się pod ciężarem przerośniętych ciał".

Może kiedyś i w Polsce detaliści odważą się na taki krok.

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas



Więcej o:
Komentarze (43)
Holandia będzie wolna od kurczaków z ferm przemysłowych? Sklepy mówią: "Koniec z tym"
Zaloguj się
  • j.a.nowakowski

    Oceniono 1 raz 1

    Czytając ostatnie newsy i oglądając programy o "fermach zagłady" zastanawiam się jaka grupa ma na celu obrzydzenie przeciętnemu kowalskiemu mięsa? Polskiego, zdrowego, świeżego, wolnego od antybiotyków (okres karencji coś Wam mówi?) i co najważniejsze smacznego kurczaka przedstawia się jako zło wcielone. Chcecie jeść trawę i popijać wodą, bo przecież mleko też jest pozyskiwane z przemęczonych, wyeksploatowanych krów?

  • starszy-65

    Oceniono 1 raz 1

    Mają rację ale ja przewiduję wynik, że w Polsce kurczaki będą jeszcze tańsze.

  • lukibb

    Oceniono 4 razy 0

    Co na to Waszczykowski?
    Czy to aby nie dyskryminuje naszej Polskiej tradycji?
    Czy jest już pozew przeciwko Holandii?

  • observanto

    Oceniono 2 razy 0

    Teraz te same kurczaki będą miały na etykiecie napis:
    "Chów naturalny, ekologiczny"

  • jagi.pk

    Oceniono 5 razy 1

    Hallo, tu Polska! U nas mięsa musi być dużo i tanio!!! Precz z obrońcami zwierząt! My katolicy wiemy, że Bóg dał nam prawo do wykorzystywania natury wg własnego widzi mi się, więc żaden Holender nie będzie nas pouczał jak hodować kurczaki:)))

  • pachikun

    Oceniono 4 razy 0

    Brawo! bo to takie obozy koncentracyjne tylko ze dla zwierzat, podobnie jest z chowe krow, swin i innych zwierzat gdzie dopuszczalne jest kazde bestialstwo byle by tylko na cierpieniu zwierzat krecic szmal

  • alcohol_l

    Oceniono 4 razy 0

    Brawo Holandio

  • wrb.gazeta

    Oceniono 10 razy 2

    Tu już nie chodzi tak bardzo o prawa zwierząt, tylko prawa ludzi do zdrowej żywności. Fermy kurczaków czy chlewnie świń to fabryki mięsa, wszytko podporządkowane jest zasadzie jak najmniej kosztów, jak najwiecej zysku. Te kurczaki i prosiaki nafaszerowane są antybiotykami, hormonami, pasza jest jak najtańsza, wykorzystuje się odpadki, w tym po prostu toksyczne śmieci jak szambo czy olej silnikowy (sprawy ujawnione). Mięso silnie skażone jest dioksynami, Jest rakotwórcze. Zwierzęta ponadto żyjąi umieraja w stresie, a to znaczy że te hormony zawarte są w mięsie i też sądość trujące, ogranizm wyczerpany produkuje skażone hormonami stresu mieso.

    Wszysto jest tam zautomatyzowane, do obslugi wystarczy jeden człowiek, w fabrykach hoduje sie tysiace swin i dziesiatki tysiecy kurczakow

    Nie dośc tego, sama produkcja jest dość niebezpieczna i toksyczna, w Danii zabroniono przemysłowego chowu świń, to Duńczycy z chlewniami, przeniesli się do Polski, i skażają nasze środowisko przy przyzwoleniu naszych władz od lat, miejmy nadzieje ze to się wkrótce zmieni.
    Podobnie bedzie wkrotce pewnie z fabrykami kurczaków, bedą truly nasze srodowisko. A po wstrzym,aniu sprzedazy w krajach UE trafią promocyjnie do "naszych" hipermarketów w promocji.

    Jest w tym też sporo hipokryzji, ponieważ nasza zdrowa zywnośc, owoce, warzywa, wolowina trafiaja na zachód. Chemizowane, uprawiane w przemyslowy sposob w kadziach z chemią rosliny z holandi któe nigdy nie mialy normalnej ziemi, trafiają do polski, podobnie mięso. Holendrzy tego nie tkną, ale my sie tym zajadamy, zielona przez 3 tygodnie sałata, i pomidory wielkie jak arbuzy na GMO.

    Wracając do GMO, kiedy i kto wprowadził GMO do Polski? Do niedawna Polska byłą krajem wolnym od G|MO jednym z nielicznych na swiecie.
    To PO-PSL wespól z Komorowskim wprowadziły GMO do POlski, gdzie były wtedy artykuły Gazety? Sprawa przemilczana, a ciezko sie z tego wycofac, jest tez bardzo niebezpieczna.

    Hipokryzja Gazety w najlepszym wydaniu.

  • Aneta Staciwa

    Oceniono 1 raz 1

    Nie 5-6 miesięcy, tylko ok. 6 tygodni. Polecam Farmageddon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX