Jak zachowujemy się w restauracji? Polak średnio zostawia w lokalu 23 zł i zamawia schabowego
Co piąty Polak w ogóle nie chodzi jadać poza domem. Ci, którzy już wybiorą się do restauracji, wydają średnio na osobę 23 zł. Co najczęściej znajdziemy na stole w lokalu? Króluje polska kuchnia i schabowy - czytamy w raporcie "Polska na Talerzu 2015".
- 15 proc. badanych regularnie jada posiłki poza domem, a 21 proc. przynajmniej 1-3 razy w miesiącu. To dobry wynik i uważam, że w kolejnych latach będziemy obserwować dalszy rozwój kultury jadania "na mieście" - mówi w raporcie "Polska na Talerzu 2015" Marcin Piotrowski, szef kuchni jednej ze stołecznych restauracji.
Spora jest ciągle jednak liczba osób, które do restauracji w ogóle nie chodzą. Według raportu 32 proc. z nas chodzi jadać poza domem rzadziej niż raz na 2-3 miesiące. 18 proc. nigdy nie odwiedziło żadnej restauracji.
Jest ruch w branży?
Pomimo tego lokale gastronomiczne nie mają powodów do narzekań. Połowa właścicieli restauracji chwali się rosnącą liczbą gości, a ponad jedna trzecia deklaruje zwiększenie obrotów w stosunku do roku poprzedniego. Tyle samo ankietowanych nie zauważyło żadnej różnicy.
Według raportu przeciętny Polak jest także skory coraz więcej wydać na posiłek poza domem. Ponad połowa z nas zostawia w lokalu średnio na osobę 23 zł. 21 proc. Polaków jest skłonnych zapłacić za danie od 26 do 35 zł. Tylko co dwudziesta osoba żywi się za mniej niż 10 zł.

Polacy cały czas za polską kuchnią
Polacy to wciąż kuchenni patrioci. Idąc do restauracji, wybieramy przede wszystkim te z rodzimą kuchnią (56 proc. badanych). Na drugim miejscu niezmiennie cieszy nasze podniebienia kuchnia włoska (wybiera ją 52 proc. badanych). Największy skok wśród nastolatków zanotowały zaś hamburgery i hot dogi, czyli kuchnia amerykańska (33 proc. wszystkich respondentów).
Najmniejszym zainteresowaniem bywalców knajp cieszą się kuchnie eko/bio, hinduska i wegańska (odpowiednio 3 proc., 2 proc., 1 proc.).
Coroczny raport "Polska na talerzu" przygotowany jest na podstawie badania branży gastronomicznej na zlecenie firmy Makro Cash&Carry. Cały raport dostępny jest TUTAJ>>>
Spora jest ciągle jednak liczba osób, które do restauracji w ogóle nie chodzą. Według raportu 32 proc. z nas chodzi jadać poza domem rzadziej niż raz na 2-3 miesiące. 18 proc. nigdy nie odwiedziło żadnej restauracji.
Jest ruch w branży?
Pomimo tego lokale gastronomiczne nie mają powodów do narzekań. Połowa właścicieli restauracji chwali się rosnącą liczbą gości, a ponad jedna trzecia deklaruje zwiększenie obrotów w stosunku do roku poprzedniego. Tyle samo ankietowanych nie zauważyło żadnej różnicy.
Według raportu przeciętny Polak jest także skory coraz więcej wydać na posiłek poza domem. Ponad połowa z nas zostawia w lokalu średnio na osobę 23 zł. 21 proc. Polaków jest skłonnych zapłacić za danie od 26 do 35 zł. Tylko co dwudziesta osoba żywi się za mniej niż 10 zł.

Polacy cały czas za polską kuchnią
Polacy to wciąż kuchenni patrioci. Idąc do restauracji, wybieramy przede wszystkim te z rodzimą kuchnią (56 proc. badanych). Na drugim miejscu niezmiennie cieszy nasze podniebienia kuchnia włoska (wybiera ją 52 proc. badanych). Największy skok wśród nastolatków zanotowały zaś hamburgery i hot dogi, czyli kuchnia amerykańska (33 proc. wszystkich respondentów).
Najmniejszym zainteresowaniem bywalców knajp cieszą się kuchnie eko/bio, hinduska i wegańska (odpowiednio 3 proc., 2 proc., 1 proc.).
Coroczny raport "Polska na talerzu" przygotowany jest na podstawie badania branży gastronomicznej na zlecenie firmy Makro Cash&Carry. Cały raport dostępny jest TUTAJ>>>
Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Obajtek nie uwierzył w zablokowanie przejęcia Polska Press. Sąd: Jest postanowienie. Niezaskarżalne
-
Jesienny koszmar powrócił. Olbrzymia fala zgonów znów przetacza się przez Polskę [WYKRES DNIA]
-
IMGW potwierdza, że pogoda w Polsce wpływa na transmisję koronawirusa. "Ryzyko zdecydowanie mniejsze"
-
Sąd wstrzymuje przejęcie Polska Press przez Orlen, ale do czasu. UOKiK: To nieuprawnione
-
Ryszard Petru znalazł komputery za 300 zł. I co z tego, skoro do zdalnej nauki się nie nadają?
- Czechy. Rząd odrzucił wprowadzenie norm w supermarketach dot. krajowej żywności. Nie chce konfliktów z UE
- Blokada Kanału Sueskiego pokazała brudny "sekret" transportu morskiego. Statek jak kilka milionów samochodów
- Przekop Mierzei Wiślanej już na półmetku. Zbliża się zamknięcie obwodu sztucznej wyspy
- Unijny komisarz: Certyfikaty szczepień nie tylko do swobodnego podróżowania
- Budżet państwa zarobił na foliówkach w 2020 r. ponad 176 mln zł. Wkrótce nowa opłata