Najdroższa szynka na świecie powstaje 6 lat i kosztuje 18 tys. zł

W Hiszpanii produkowana jest najlepsza szynka na świecie - ogłoszono podczas targów żywności organicznej w Norymberdze. Jedna sztuka przysmaku kosztuje 18 tys. zł.
Najlepsza i przy okazji najdroższa szynka powstaje w prowincji Huelva, na południowym zachodzie Hiszpanii. Wytwarza ją Katalończyk Eduardo Donato, rocznie oferuje zaledwie 80 sztuk tego przysmaku. Jedna szynka kosztuje 4,1 tys. euro, co w przeliczeniu daje niemal 18 tys. zł. Sam Donato nie chce, by wobec jego wyrobu używano określenia "najdroższa", swą szynkę woli nazywać "najbardziej wartościową".

- Tajemnica mojego sukcesu zawiera się w cierpliwości, pasji i przyjemności - mówi Eduardo Donato.

Szynka produkowana od 26 lat przez Donato pochodzi od bardzo rzadkiej rasy świń Manchado de Jabugo, które swą nazwę wzięły od charakterystycznych, ciemnych plam na sierści. Na świecie żyje mniej niż 100 sztuk tych zwierząt.

Szynka potrzebuje sześciu lat

Niezwykły jest stosowany przez Katalończyka sposób hodowli świń Manchado de Jabugo. Zwierzęta przechadzają się swobodnie po lesie dębowym, zjadając tylko żołędzie, które spadną z drzew oraz migdały.

Pod rzeźnicki nóż Manchado de Jabugo trafiają dopiero po trzech latach chowu, tymczasem zwykłe świnie zabija się po 14-18 miesiącach. Stąd m.in. tak duża rzadkość tej odmiany, większość hodowców liczy bowiem na szybszy zysk i nie chce czekać tak długo na osiągnięcie przez świnie optymalnej wagi.

Bardzo długo dojrzewa także sama szynka - wyrób Donato jest gotowy do spożycia dopiero po sześciu latach.

Nagrodzona szynka jest bogata w białko, witaminy B1 i B6 oraz minerały. Ma sporą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, porcja 100 gramów to około 185 kalorii.