Zdrowa żywność. Produkty eko i bio. Zobacz, na co zwracać uwagę, wybierając żywność ekologiczną. [PORADNIK]

Zdrowa żywność. Oznakowanie produktów eko, minimalna procentowa zawartość składników ekologicznych. Nie wiesz, na co zwracać uwagę, kupując produkty bio i eko? Przeczytaj nasz poradnik i zobacz porady eksperta.

Produkt oznakowany wyrażeniami: "bio", "eko" czy "organic" powinien pochodzić z rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że musi zawierać co najmniej 95 proc. składników ekologicznych, czyli m.in. niemodyfikowanych genetycznie, uprawianych bez sztucznych nawozów, z zastosowaniem ograniczonej liczby substancji dodatkowych.

Produkcja żywności eko jest bardzo restrykcyjna: gospodarstwo rolne i zakład przetwarzający muszą poddać się kontroli, aby uzyskać specjalny certyfikat. Potwierdza on, że dany produkt spełnia unijne normy dotyczące produkcji ekologicznej. Najprościej produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego możemy rozpoznać po logo, które obowiązuje w całej Unii Europejskiej.

Eko i bioprodukty. Jak je wybierać?

Kupując produkty ekologiczne, pamiętaj o następujących poradach:

Zweryfikuj miejsce zakupu - ekobazary czy sklepy ekologiczne lub z tzw. zdrową żywnością nie zawsze oferują żywność ekologiczną. Określenia te wykorzystywane są do celów marketingowych i nie przesądzają o tym, że w miejscach tych oferowana jest wyłącznie żywność ekologiczna.

Nie ufaj reklamie - wyrażenia "z ekologicznie czystych rejonów" itp. nie wskazują, że produkt jest ekologiczny. Produkty ekologiczne można rozpoznać po ich etykietach, na których umieszczone są słowa "ekologiczny", "eko" lub "bio" oraz unijne logo produkcji ekologicznej i numer jednostki certyfikującej. Tylko takie oznakowanie produktu daje gwarancję jego ekologicznego pochodzenia.

Zwróć uwagę na oznakowanie - można sprawdzić, czy ekologiczne warzywa i owoce sprzedawane luzem, bez opakowania, rzeczywiście są ekologiczne. Sprzedawca musi posiadać aktualny certyfikat wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. Świadczy on o tym, że na wszystkich etapach wytwarzania produktu zastosowane zostały ekologiczne metody produkcji.

Uważaj na krótsze terminy przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości żywności ekologicznej. Pamiętaj, że warunki jej przechowywania są bardziej rygorystyczne z uwagi na zakaz stosowania w większości przypadków substancji konserwujących i przeciwutleniających.

Pamiętaj, że wygląd żywności ekologicznej bywa często mniej atrakcyjny w porównaniu z żywnością nieekologiczną z uwagi na jej naturalne metody produkcji oraz zakaz stosowania substancji poprawiających barwę oraz strukturę i konsystencję.

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas

Zobacz wideo
Więcej o: