4,5 tys. zł za kg. Kawior z polskiego jesiotra wśród najdroższych na świecie

Jesteśmy znaczącym producentem kawioru. W detalu za 250 gramów ikry z jesiotra z Polski trzeba wydać blisko 1,1 tys. zł.

12 marca br. w Licheniu odbędą się II mistrzostwa Polski w potrawach z jesiotra i kawioru. To sposób na promocję mięsa i kawioru z jesiotra w naszym kraju, których Polska jest znaczącym w Europie producentem.
Mięso tych ryb ma jedną z najwyższych cen, jest to 22-27 zł/kg. Spośród ryb pozyskiwanych w Polsce droższe są tylko węgorze - ok. 45 zł/kg i trocie - prawie 30 zł/kg.

Jednak prawdziwie astronomiczną cenę osiąga kawior z polskiego jesiotra, którego ceną przebija jedynie ikra z bieługi. W hurcie kilogram kawioru z polskiego jesiotra syberyjskiego osiąga cenę co najmniej 500 euro, w detalu za 250 gramów trzeba wydać blisko 1,1 tys. zł.

Jesiotr wrócił do Polski

Mówiąc o jesiotrze mamy na myśli wiele gatunków tej ryby: jesiotra ostronosego, jesiotra zachodniego, bieługę itp. Kiedyś powszechnie występował w Bałtyku i naszych rzekach. Niestety wyginął, ostatniego jesiotra odłowiono w Polsce w 1965 roku.

Dziś trwają prace nad powrotem jesiotra do naszych rzek i Bałtyku. W ośrodkach hodowlanych produkuje się narybek i sukcesywnie wypuszcza do rzek. Charakterystyczny dla Bałtyku jest gatunek jesiotra ostronosego.

Jesiotry są rybami długowiecznymi. Dożywają ponad 100 lat. Nie należą do małych ryb. Bieługa może osiągać 9 metrów długości i wagę 1500 kg.

Brak ości ułatwia konsumpcję

Bogata w składniki odżywcze ikra jesiotrów uchodzi za prawdziwy przysmak. Pozyskuje się ją z dojrzałych samic, najcenniejszym kawiorem jest ten o jak największych i jak najjaśniejszych ziarnach. Najlepszy ma srebrzystoczarne lub szarobrązowe, lekko błyszczące ziarna o regularnej wielkości, nieposklejane i z jak najmniej intensywnym rybim zapachem.

Najlepsze kawiory czarne pozyskuje się z bieługi, z jesiotra zachodniego oraz siewrugi i sterleta.

Najlepszej jakości mięso jesiotra pozyskiwane jest z ryb niedojrzałych płciowo. Mają one wagę od 2 do 10 kg. Doskonale konsumpcję jesiotrów ułatwia brak ości, ich szkielet ograniczony jest do chrzęstnego kręgosłupa otaczającego strunę grzbietową. Mięso nadaje się do grillowania, wędzenia, smażenia, oraz do innych potraw. Furorę robią steki z jesiotra.

Komentarze (37)
4,5 tys. zł za kg. Kawior z polskiego jesiotra wśród najdroższych na świecie
Zaloguj się
  • cep_0

    Oceniono 2 razy 2

    PZW zarybia, a rybacy "ZAWODOWI" za darmo wyławiają. okradając wędkarzy.
    Dotyczy to i troci i łososia.

  • tmoszczycki

    0

    mottra.pl - oryginalny łotewski Osetra

  • hens

    0

    Latem widziałem jesiotra w Bydgoszczy 150m powyżej kąpieliska Jachcice w miejscu spływy strumienia o głębokość 30cm przy skrzyżowaniu ulic Szamarzewskiego/Piaski. Minutę go oglądałem, zobaczył cień na wodzie, zakrecił i zniknął.
    Niespotykany widok, tak jakby wzdłuż grzbietu miał przyklejone monety.

  • arius9

    0

    W Baltyku ? To chyba ten kawior z Baltyku bedzie mozna uzywac zamiast srutu w dubeltowkach, tyle tam metali ciezkich.

  • jerzytop

    Oceniono 1 raz -1

    Polacy dlaczego tak mało jecie ryb ,apelują poprzez media różne urzędy i agendy . O cenach ryb w Polsce już mało kto mówi i pisze . Było nie tak dawno porównanie cen z roku 72 i obecnie i tak wtedy kilo sledzia ok 2-3 zł dzisiaj ok 8-10 . Dorsz 8-10 12 zł wtedy dzisiaj 25 zł i więcej halibut wtedy 12 dzisiaj 45 zł a zarobki wtedy były wyższe jak dzisiaj / ok 2500do 3 tys na rękę / nie było podatku a dzisiaj ok 1500-2000 na rękę . Oto dlaczego Polacy tak mało jedzą ryb . Na obiad potrzeba ok 1 kg po usmażeniu zostaje 70 dkg a za 10-12 zł kilogram schabu

  • fakej

    Oceniono 4 razy 2

    Sam za takim specjałem nie przepadam, ale mój kot preferuje kawior z bieługi.

  • rtd5rtd

    Oceniono 1 raz -1

    zajebista flota na fotkach.

  • rtd5rtd

    Oceniono 1 raz -1

    Deadliest catch na pucyfiku

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX