Bezzałogowe statki coraz częściej znajdują zastosowanie w różnych branżach. Tym razem dron zadebiutował na warszawskim niebie jako dostawca jedzenia. - Według naszych danych, zamawiając jedzenie z dowozem, użytkownicy zwracają uwagę przede wszystkim na szybkość dostawy. Ponad 1/3 osób wskazuje czas dostarczenia posiłku jako zdecydowanie najważniejszy czynnik. Chcemy sprostać potrzebom naszych klientów, a odpowiedzią są właśnie innowacje w dostawach - mówi Lech Kaniuk, dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl.
Sześciowirnikowiec o masie pięciu kilogramów wystartował z okolic mostu średnicowego i wylądował na plaży tuż przy moście Poniatowskiego. W specjalnie skonstruowanym pojemniku, podczepionym do drona, umieszczono kanapki oferowane przez jedną z warszawskich restauracji, które łącznie ważyły dwa kilogramy.
Czy drony rzeczywiście usprawnią dostawy posiłków zamawianych na PizzaPortal.pl? W końcu możliwość ich przelotu uzależniona jest od bardzo wielu czynników, przede wszystkim od pogody i możliwości poderwania maszyny w danym rejonie. - Oczywiście drony to sposób na specjalistyczne dostawy w bardzo określonych warunkach. Nie spodziewamy się szerokiego korzystania z tej formy, ale jednak widzimy miejsca, gdzie to może funkcjonować - mówi Lech Kaniuk.
Firma już od pewnego czasu stawia na optymalizację czasu dostawy. Od niedawna pracuje nad flotą kierowców specjalnie dedykowaną dostawom, co umożliwi transport jedzenia właściwie każdej restauracji w Polsce.
Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas