Wojna o Jacka. Jack Daniel's i Jack Strong spierają się o nazwę, czyli whiskey kontra whisky

Amerykańska firma Jack Daniel's Properties chce usunięcia słowa "Jack" z nazwy polsko-szkockiej whisky. Sprawą alkoholu marki Jack Strong zajmie się teraz warszawski Sąd Gospodarczy.
Zobacz wideo

Jak podaje "Rzeczpospolita" amerykańska spółka produkująca popularną whiskey zarzuca polskiemu producentowi naruszenie pięciu oznaczeń towarowych. Firma Jack Daniel's Properties chce usunięcia oznaczenia słownego Jack Strong na butelkach i materiałach promocyjnych. Sprawą zajmie się teraz XXII Wydział Unijnych Znaków Towarowych i Wzorów Przemysłowych warszawskiego Sądu Gospodarczego.

Spór o "Jacka" - amerykańska firma oskarżyła polskiego producenta o naruszenie oznaczeń towarowych

Amerykańska firma przedstawiła też żądanie informacyjne dotyczące skali sprzedaży polsko-szkockiej whisky. Według właścicieli Jacka Daniel'sa słowo "Jack" jednoznacznie kojarzy się z ich marką, a korzystanie z tego słowa może wprowadzić w błąd konsumentów, co do producenta tego alkoholu.

Pełnomocnik spółki Akwawit SA uważa jednak, że polskim konsumentom Jack Strong kojarzy się przede wszystkim z postacią Ryszarda Kuklińskiego, więc identyfikacja marki odnosi się do lokalnych tradycji. Według mecenas whisky nie jest alkoholem popularnym wśród polskich konsumentów, dlatego można spodziewać się, że osoby pijące ten rodzaj trunku nie pomylą whiskey Jack Daniel's z whisky Jack Strong. Za zachowaniem nazwy ma opowiadać się także duża różnica wizualna między obydwoma butelkami.

Jack Daniel's, a Jack Strong czyli whiskey kontra whisky

Jack Daniel's to amerykańska whiskey produkowana od 1866 roku. Jest to najstarsza i pierwsza zarejestrowana destylarnia alkoholu w Stanach Zjednoczonych. Alkohol ten cechuje się charakterystycznym smakiem, który uzyskiwany jest dzięki długiemu procesowi filtrowania alkoholu przez warstwę klonowego węgla drzewnego. Jack Daniel's jest odmianą tzw. Tennessee Whiskey, która jest podobna do bourbona. Różni się głównie zmianą w procesach filtrowania i używaniem mniejszej ilości kukurydzy.

Jack Strong jest uznawana za pierwszą polską whisky. Produkowana jest przez spółkę Akwawit SA, która zajmuje się także dystrybucją wódek Krakus czy Wratislavia. Jack Strong budził kontrowersje, ponieważ na samym początku nazywany był szkocką whisky, a takie określenie przysługuje tylko tym alkoholom, które powstały w całości w Szkocji. Polska firma korzysta ze szkockiego półproduktu, ale kolejne etapy produkcji odbywają się już w Polsce (dodawanie spirytusu i karmelu). Nazwa Jack Strong nawiązuje do pseudonimu Ryszarda Kuklińskiego, pułkownika z czasów PRL, który został agentem CIA w Polsce.

Różnica między whisky i whiskey nie dotyczy tylko ich nazewnictwa. Whisky to alkohol produkowany najczęściej w Szkocji, Kanadzie czy Japonii. Tradycyjna szkocka wersja tego trunku powinna być destylowana dwukrotnie. Powinna także leżakować w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. W produkcji whisky używa się słodu jęczmiennego, wody i drożdży. Whiskey to amerykańska wersja wywodząca się ze szkockiej whisky, ale dostosowana do lokalnych warunków. Whiskey najczęściej robiona jest z kukurydzy, może być destylowana nawet trzykrotnie. 

Więcej o: