Robert Lewandowski zainwestuje w restaurację na wodzie. We wrześniu rusza budowa kompleksu "Wodny Świat"

We wrześniu ruszy budowa kompleksu "Wodny Świat". Projekt realizuje m.in. firma Nowe Mazury 8, w której Robert Lewandowski ma udziały. Częścią obiektu będzie nietypowa restauracja na wodzie.

Jak poinformowała przed rokiem "Gazeta Olsztyńska", Robert Lewandowski jest udziałowcem w jednej z czterech firm, które wybudują na mazurach kompleks "Wodny Świat". Stanie on na wodach jeziora Niegocin w Giżycku, na stałej platformie, która zostanie z kolei umieszczona na palach. To nietypowa inwestycja realizowana przez przedsiębiorstwa: Krzysztof Lickiewicz, Nowe Mazury 8 (gdzie udziały ma Robert Lewandowski), Paweł Petrusewicz Firma Usługowo Handlowa oraz Karolina Czupryniak CHILIART. Koszt budowy całego kompleksu wyniesie 71 mln zł, ale ponad połowę, tj. 41 mln złotych zapewni Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości. WP Sportowe fakty poinformowały, o tym kiedy ruszą pracę. Budowa kompleksu rozpocznie się we wrześniu, a ma zostać ukończona do końca przyszłego roku. 

Zobacz wideo #Wakacje2050. Pocztówka znad Wisły

Restauracja w kompleksie Roberta Lewandowskiego

"Wodny świat" to kompleks, w skład którego wchodzić będzie przystań jachtowa, centrum rekreacji i edukacji czy Osada Żeglarza z symulatorem wędkarskim dawnej osady rybackiej. Oprócz tego przewidziano Centrum Historii Szlaku Wód Wielkich Jezior Mazurskich z mazurskim akwarium.

Projekt przewiduje utworzenie produktu sieciowego – „Wodnego Świata”, sieci miejsc skupionych wokół wody, gdzie każda część składowa ma budować skojarzenia z wodą. Wdrożenie projektu wzmocni świadome korzystanie z zasobów wodnych poprzez dbanie o czystość, obserwację naturalnego środowiska wodnego oraz uczestnictwo w połowach ryb, ich przyrządzaniu i konsumpcji

- czytamy na stronie PARP.

Bardzo ważnym punktem będzie też restauracja. Podstawą jej menu będą oczywiście świeżo złowione ryby. Oprócz posiłków przygotowanych przez kucharzy pojawi się strefa self-cooking, w której klienci sami będą mogli przygotować posiłki, a cały proces będą nadzorowali szefowie kuchni. Innym rzadko spotykanym rozwiązaniem ma być moduł "La Petit Chef", w którym goście zapoznają się ze sposobem przygotowania serwowanych potraw.