Na jednego astronautę stacjonującego na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej przypada około dwóch kilogramów jedzenia na dobę. Ile więc musiałaby zabrać pięcioosobowa załoga podróżująca na Marsa? Maya R Cooper z NASA twierdzi, że potrzebne by im były ponad trzy tony żywności.
Zabranie takiej ilości jedzenia póki co jest niestety niemożliwe. Dlatego też przewiduje się, że astronauci będą musieli hodować warzywa i owoce na pokładzie swojego statku kosmicznego. Zdaniem Cooper, idealnie nadawałyby się do tego te owoce i warzywa, które posiadają jak najmniejszą ilość niejadalnych części i nie wymagają poświęcania dużej ilości czasu na pielęgnowanie ich wzrostu. NASA sporządziła ich listę, na której znalazły się sałata, szpinak, marchew, pomidory, zielona cebula, rzodkiewki, papryka, truskawki, kapusta i różnego rodzaju zioła.
Pod uwagę brany jest jednak inny scenariusz, w którym przed startem załogowej wyprawy, w kierunku Marsa wysłane zostaną pojazdy bezzałogowe będące w zasadzie dużymi kontenerami zawierającymi żywność.
Nie powiedziano niestety, która opcja bardziej odpowiada astronautom - jedzenie żywności "z tubki" czy hodowanie własnej, świeżej. Podejrzewamy jednak, że znamy odpowiedź na to pytanie.
Zobacz także : Japońscy naukowcy wymyślili jedzenie z folii
[za: TG Daily]