mięso
-
Aktywiści zwrócili się do papieża Franciszka. Apelują o bezmięsne piątki, by "inspirować katolików"
Aktywiści z organizacji Sustainable Earth Eating zwrócili się do papieża Franciszka, aby przywrócił obowiązkowy post we wszystkie piątki. - Może zainspirować...
-
Lidl wycofuje partię produktu. W mięsie mielonym wykryto salmonellę. Ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie dotyczące bakterii salmonelli wykrytej w partii wołowego mięsa mielonego, wyprodukowanej dla sieci...
-
Czeski Instytut Polityki i Społeczeństwa: Zakupy w sklepach w Warszawie o jedną czwartą tańsze niż w Pradze
Czeski instytut postanowił porównać ceny podstawowych produktów spożywczych w Polsce i w Czechach. Jego przedstawiciele ruszyli do sklepów w Warszawie oraz...
-
Czas otworzyć oczy na prawdę o tym, skąd bierze się nasze jedzenie [KOMENTARZ]
"Zdrowe", "naturalne", "polskie" - branża mięsna różnymi argumentami stara się utrzymać nas w przekonaniu, że powinniśmy kupować ich produkty. Ale nie jest...
-
42 dni
Życie kury na fermie wielkoprzemysłowej jest krótkie i pełne cierpień. Na ogół trwa zaledwie 42 dni. Pod koniec ptak jest tak ciężki, że ma trudności z...
-
Zjadł skażone mięso i zmarł. Austriackie media piszą, że "polska żywność jest najgorsza w UE"
Mężczyzna z Austrii zmarł po zjedzeniu mięsa skażonego salmonellą. Tamtejsza Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności podaje, że mięso "prawdopodobnie"...
-
Niemcy. Prawie 10 milionów ludzi musi oszczędzać na jedzeniu. "W marketach łupi się kupujących"
11,4 procent Niemców nie może sobie pozwolić na posiłek z mięsem, drobiem lub rybą co drugi dzień. Nie są również w stanie zapłacić za równoważny posiłek...
-
Wielka kontrola kebabów w całej Polsce. Wyniki są zatrważające
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrole kebabów na terenie całej Polski. Wyniki są bardzo niepokojące. W 89...
-
Amerykanie będą jeść mięso z laboratorium. Rząd zatwierdził sprzedaż kurczaków z komórek zwierzęcych
W USA departament rolnictwa zatwierdził możliwość sprzedaży mięsa wyhodowanego w laboratorium. To pierwszy taki przypadek w Stanach Zjednoczonych. Początkowo...
-
Niebezpieczna bakteria w mięsnym produkcie Biedronki. Sieć zwraca pieniądze
Biedronka ostrzegła w pilnym komunikacie, aby nie spożywać pieczonego kebaba z kurczaka konkretnej partii. W produkcie wykryto niebezpieczną bakterię. Sieć...
-
Złoto Scytów wróciło do Ukrainy. W Rosji wściekłość, Pieskow ostrzega
-
Studenci rozgrzali Sejm. "Serio myślałeś, że nikt nie sprawdzi?"
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Signa ogłasza upadłość. Gigant z gigadługami
-
Orlen zapłaci ogromną składkę. Jest projekt KO. Kurs spółki zanurkował
- Córka Putina dostała od swojego ojca specjalną misję. W tle Afryka, drony i IT
- Odśnieżanie paneli fotowoltaicznych. Czy warto?
- Korekta na złotym. Funt wrócił powyżej psychologicznej bariery [kursy 30.11]
- Inflacja zafunduje przykre otrzeźwienie? Czekamy na dane
- Czarna dziura w naszej galaktyce jednak wiruje. I to bardzo szybko
-
Prosili o wege posiłki w szkołach. Ministerstwo zasugerowało "królową mięs"
Aktywiści przygotowali projekt zmian mający wprowadzić więcej roślinnych posiłków do menu szkolnych stołówek. Ministerstwo Klimatu uznało jednak, że to...
-
Zboże z Ukrainy i ciemne interesy. "Rz": CBA sprawdza podejrzane firmy słupy
Zboże, mięso i jaja sprowadzane z Ukrainy przez firmy słupy są sprzedawane jako polskie, a zboże techniczne do celów przemysłowych trafia do nas jako...
-
"Kiedy je się krowę, działa wyobraźnia. Ale kurczak z nami zostanie"
- Hodowca w Polsce to nie jest pan Zenek, który sam dokarmia kurki. To są biznesmeni. Powtarzam więc kolegom z branży: idźcie naszą drogą albo niedługo...
-
"Proszę zobaczyć, odoru dziś brak". Pojechaliśmy oglądać najnowocześniejszy kurnik w Polsce
Stres zakwasza mięśnie, wilgoć prowadzi do odparzeń, pod koniec krótkiego życia kura musi być biała, żeby ktoś chciał ją kupić, i pusta, żeby treść pokarmowa...
-
Australia. Mięso z komórek DNA wymarłego ssaka. "Mamutowy klopsik" wyżywi nas w przyszłości?
Firma spożywcza Vow zajmująca się produkcją mięsa komórkowego, wyprodukowała klopsy z mamuta. Było to możliwe dzięki pobraniu komórek DNA wymarłego zwierzęci...
-
Każą nam jeść robaki i zabronią mięsa? "Nadinterpretacja, która jest stosowana z premedytacją"
Gościnią piątkowego Zielonego Poranka Gazeta.pl była Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna i autorka książek m.in. "Mniej mięsa" i "Gotuję, nie marnuję"....
-
Nie, raport C40 Cities nie zakłada "zakazu jedzenia mięsa". To manipulacja starym dokumentem
Po "seksualizacji dzieci w szkołach" część polskiej prawicy znalazła kolejnego wyimaginowanego wroga: zakaz jedzenia mięsa. Wzięło się to z manipulacji...
-
Najpierw "inflacjaja" teraz "kurageddon"? Ekspert tłumaczy, czy mięso drobiowe ma szansę być tańsze
- Hodowca w swoim regionie zarabia od trzech do ośmiu groszy na kilogramie żywca - tak o sytuacji na rynku mięsa drobiowego w opinii dla Gazeta.pl mówi...
-
Polska gęś na niemieckim stole. W tym roku wyjątkowo droga
Polska jest ważnym eksporterem gęsiny do Niemiec. Ale tegoroczne ceny mogą zniechęcić wielu konsumentów.
-
Afera drobiowa. Kowalczyk: W 300 próbkach nie wykryto żadnego śladu niebezpiecznych substancji
Poznański producent tłuszczów dodawanych do pasz dla drobiu używał do ich produkcji olejów technicznych, przeznaczonych na smary czy biopaliwa. Szefostwo fir...
-
Karmili drób tłuszczem do produkcji smarów. Czym to grozi? "Zaburzenia hormonalne, alergie, nowotwory"
W mediach pojawiają się informacje, że na fermy drobiu miała trafiać pasza, do której produkcji wykorzystano tłuszcze służące do produkcji smarów. Czym...
-
Inflacja. Już co trzeci Polak szuka promocji na mięso. Jak radzimy sobie z rosnącymi cenami?
Inflacja wpływa na to, jakie decyzje podejmujemy podczas zakupów w dyskontach. Z najnowszego badania wynika, że już co trzeci Polak szuka promocji na mięso....
-
Eksperci: Roślinne zamienniki mięsa to najlepsza inwestycja w klimat
Zastąpienie mięsa zwierzęcego roślinnymi zamiennikami przynosi najlepsze skutki w walce z katastrofą klimatyczną - wynika z raportu Boston Consulting Group....
-
Stek z tygrysa bez wyrzutów sumienia. Czy mięso z laboratorium jest etyczne? [NEXT STATION]
Od dekady dynamicznie rozwijana jest produkcja mięsa laboratoryjnego. Ma ono usunąć nasze wszelkie bolączki związane ze spożywaniem mięsa. Jednak czy jego...
-
Janusz Filipiak: Trzeba uświadomić ludziom, że nie mają tyle, za przeproszeniem, żreć
- Trzeba uświadomić ludziom, że nie mają tyle, za przeproszeniem, żreć - mówi Janusz Filipiak, milioner i prezes Comarchu. - Jak ja idę do sklepu w swojej...