W 2015 Polak przeciętnie wypił 99,1 litrów piwa. Czyli prawie 4 butelki półlitrowe tygodniowo. GUS ogólne spożycie podzielił przez liczbę wszystkich mieszkańców Polski, więc te 4 butelki tygodniowo to razem z niemowlakami. Gdyby to podzielić tylko na dorosłych, wyszłoby więcej.
Przyjmując, że litr piwa to 433 kalorie, dzięki temu napojowi organizm przeciętnego Polaka pobiera rocznie blisko 43 tysiące kalorii, czyli średnio 118 kalorii dziennie.
Zjadamy ponad 27 kilogramów drobiu rocznie. Czyli 150-gramowy kotlecik co drugi dzień. O ponad 10 procent więcej niż w 2015 i o 16 procent więcej niż w 2005. Popularność tego rodzaju mięsa nieustannie rośnie.
Różne rodzaje mięsa drobiowego mają różną kaloryczność, ale najpopularniejsze w tej kategorii mięso kurczaka ma 2390 kalorii w kilogramie. Wychodzi prawie 65 tysięcy kalorii rocznie. Czyli 177 kalorii dziennie.
Tu mamy zdecydowanie trend spadkowy - w 2015 zjedliśmy ich o 10 procent mniej niż w 2010 i o ponad 20 procent mniej niż w 2005. Ale to wciąż równe 100 kilo na głowę mieszkańca. Czyli 274 gramy codziennie. Wygląda na to, że ziemniaki na obiad muszą być i koniec. A frytki i placki ziemniaczane to przecież też ziemniaki.
Kilogram ziemniaków to 767 kalorii. Czyli 100 kilo to 76700 kalorii. To daje 210 kalorii dziennie.
Konsumpcja mleka szybko rośnie. Nie wiemy dlaczego, może coraz więcej wlewamy go do kawy. W 2015 przeciętny Polak wypił 213 litrów mleka - o 13 procent więcej niż w 2010 i o 23 procent więcej niż w 2005. To ponad pół litra mleka codziennie.
W mleku z zawartością tłuszczu 1 procent jest 423 kalorii (w litrze). Średnio z mlekiem wypijamy 247 kalorii dziennie.
Konsumpcja drobiu szybko rośnie, ale mięsnym liderem Polaków pozostaje schabowy i inne rodzaje wieprzowiny. Średnio każdy z nas zjadł w 2015 41,4 kg tego mięsa. Niecałe 2 procent mniej niż w 2010, ale o 6 procent więcej niż w 2005. Generalnie wieprzowiny od lat co roku jemy mniej więcej tyle samo. Jakieś 800 gram, czyli 4 niezłe kotlety tygodniowo.
W kilogramie wieprzowiny mamy 2421 kalorii, jeśli to schab, albo nawet 2689 kalorii jeśli to karkówka. W tym pierwszym przypadku przeciętny Polak w 2015 z mięsa wieprzowego pobierał codziennie 275 kalorii.
40 i pół kilogramów cukru w 2015 to o 1,5 procent więcej niż w 2010 i o 1 procent więcej niż w 2005. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny sytuacja jest tu stabilna od lat. Wierzymy, że cukier krzepi i zjadamy go 111 gramów, czyli 22 łyżeczki dziennie. Chodzi oczywiście nie tylko o cukier z cukierniczki, ale też o ten, którym słodzona jest cała masa innych produktów (ale nie ten występujący naturalnie np. w owocach, tylko ten wyprodukowany przemysłowo).
W kilogramie cukru jest 3867 kalorii. W 2015 przeciętny Polak pobrał z cukru ponad 156 tysięcy kalorii, czyli 429 kalorii dziennie.