Podatek na czerwone mięso to konieczność. "Mamy moralny obowiązek, żeby zminimalizować swój wpływ na klimat"
Duńska Rada Etyki to ciało doradcze skupiające naukowców, dziennikarzy i duchownych. Orzekła ona, że Duńczycy mają moralny obowiązek, aby zminimalizować swój wpływ na klimat. Zdaniem rady naturalnym sposobem, by rozpocząć tan proces, jest obniżenie spożycia czerwonego mięsa.
43 tys. litrów wody na jeden kilogram wołowiny
Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) na świecie aż 18 proc. emisji gazów cieplarnianych pochodzi z hodowli zwierząt. Zwierzęta w chowie przemysłowym, szczególnie krowy i świnie, są wielkim zagrożeniem dla równowagi klimatycznej Ziemi.
Tylko w Europie bydło jest źródłem aż 9,5 miliona ton metanu rocznie. Rolnictwo i hodowla zwierząt zużywają 70 proc. świeżej wody i odpowiadają za przeszło 80 proc. światowych wylesień. Do wyprodukowania jednego kilograma wołowiny potrzeba 43 tysiące litrów świeżej wody.
Podatek na wszystkie produkty spożywcze
Duńska Rada Etyki przyznaje, że sześć miesięcy zajęło jej by orzec, czy wybór decyzji przyjaznych klimatowi należy zostawić społeczeństwu, czy też rząd powinien opodatkować produkty spożywcze, które mają negatywny wpływ na klimat.
Ostatecznie zdecydowano, że pozostawienie tej kwestii w rękach konsumentów nie będzie skuteczne, dlatego należy wprowadzić odpowiednie regulacje. Za obłożeniem czerwonego mięsa podatkiem klimatycznym opowiedziało się 14 z 17 członków rady. Zgodnie z jej sugestią, w dłuższej perspektywie należałoby opodatkować wszystkie produkty spożywcze, które negatywnie wpływają na klimat.
Minimalne efekty podatku klimatycznego
Pomysł Duńskiej Rady Etyki skrytykowała natychmiast zrzeszająca producentów Duńska Rada ds. Rolnictwa i Żywności. - Podatek klimatyczny wymagałoby ogromnych zmian w sektorze publicznym oraz w przemyśle spożywczym, podczas gdy efekty byłyby minimalne - powiedział rzecznik organizacji Niels Petering. Dodał, że skuteczna walka ze zmianami klimatycznymi może być prowadzona jedynie na poziomie globalnym.
Podobnie sceptyczne opinie padają ze źródeł rządowych.
-
Brexit. Mastercard zwiększy Brytyjczykom o co najmniej 400 proc. opłaty za transakcję kartą
-
Brexit. Za zakupy w Wielkiej Brytanii zapłacił kilkadziesiąt procent więcej. "Doliczamy cło i VAT"
-
Norweski dziennikarz w dwie godziny kupił w Polsce fałszywy wynik testu na COVID-19. Nie kosztował wiele
-
Zmiany w bonie turystycznym. Prezydent podpisał ustawę. Co się zmienia?
-
Kosztowne porządki w Białym Domu. Pół miliona dol. na sprzątanie. "Nie widzieliśmy czegoś takiego"
- Niedawno obchodziła 300. urodziny, dziś Caffe Florian jest na skraju bankructwa. Przez COVID-19
- Niemcy. W Ulm stanęły kapsuły dla bezdomnych jak z gry Cyberpunk 2077. Mają m.in. panele słoneczne
- Wyszukiwarka Google na smartfony z Androidem i iOS ze sporymi zmianami. Ma być bardziej czytelna
- Niestachów. Ośrodek narciarski wystawiony na sprzedaż. "Nie jesteśmy w stanie przetrwać do kolejnego sezonu"
- Ziemia straciła 28 bilionów ton lodu. Trend zgodny z "najgorszym scenariuszem" klimatologów