Z końcem czerwca kończą się dostawy truskawek. W tym tygodniu na giełdzie w podwarszawskich Broniszach znajdziemy je jeszcze w cenie od 3 do 8 zł za kilogram. Owoców jest mniej i są wyraźnie droższe, o 20-40 proc. niż rok temu. Dzieje się tak ze względu na ubiegłoroczne susze i wypadnięcie części plantacji truskawek.
Miejsce truskawek zajmują czereśnie, w których możemy przebierać. Nie kupimy już ciemnobordowej odmiany Burlat, pojawiły się za to odmiany: Vega (owoce żółte z rumieńcem), czerwony Summit, ciemnoczerwona Van czy jasna czereśnia Poznańska. Owoce są droższe niż przed rokiem, dostępne w cenie od 5 do 12 zł za kilogram w ofercie hurtowej.
Tańsze niż w ubiegłym sezonie są leśne jagody, w hurcie kupimy je za 12-14 zł za kilogram. Na poziomie sprzed roku są za to ceny porzeczek, które w hurtowej sprzedaży kosztują około 7-8 zł za kilogram. Podobnie kształtują się ceny agrestu czerwonego i zielonego.
Jak donoszą przedstawiciele rynku hurtowego w Broniszach, ciągle brakuje polskich wiśni. Te, które są dostępne, sprowadzane są z Węgier.
Wiśnie - znakomita podstawa przetworów 123rf.com
Ostatnie dni czerwca to dobry czas dla amatorów warzyw. Dostępne są cukinie za 1,50 zł i kabaczki za 2 zł za kilogram. Tanieją ogórki i pomidory spod osłon. Za kilogram ogórków nie powinniśmy w hurcie zapłacić więcej niż 2 zł, za pomidory - 3 zł za kilogram. Spadają też ceny fasolki spod osłon - są teraz na poziomie 6 zł/kg.
Młodą kapustę kupimy za 2-2,50 zł za sztukę, za bób zapłacimy do 6 zł za kilogram. W ostatnich dniach zanotowano duże skoki cen kalafiorów, w hurcie płacono od 1 zł do 4 zł za sztukę.
Z ostatnich badań wynika, że spożywanie 7 porcji warzyw i owoców dziennie pozytywnie wpływa na nasz stan psychiczny Shutterstock
Polska znajduje się wśród liderów producentów owoców i warzyw w Unii Europejskiej. Według danych Eurostatu aż w 5 z 8 kategorii jesteśmy w czołowej trójce spośród wszystkich państw unijnych.
Odpowiadamy za jedną czwartą produkcji jabłek w UE, jesteśmy też liderami w zbiorze wiśni. Na drugiej pozycji polscy wytwórcy są w produkcji truskawek (wyprzedza nas Hiszpania), ogórków (także za Hiszpanią) oraz marchwi (wyprzedza nas jedynie Wielka Brytania).
Z ośmiu analizowanych przez Eurostat kategorii owoców i warzyw, polskich producentów w pierwszej trójce nie ma jedynie w kategorii pomidorów, brzoskwiń oraz cukinii.
W jabłkach jesteśmy potęgą. Polska produkuje ich rocznie 3 mln ton. Fot. Przemyslaw Skrzydlo / Agencja Wyborcza.pl