Słodycze produkowane przez Nestle mają szansę stać się wkrótce dużo mniej szkodliwe dla zdrowia. Jak informuje agencja Bloomberg szwajcarski gigant spożywczy dokonał przełomowego odkrycia, dzięki któremu z czekolady używanej w różnych produktach będzie można się pozbyć aż 40 procent cukru.
Czytaj też: Spekulują... czosnkiem. Zarabiają fortunę.
Innowacyjne kryształy cukru Nestle Fot. Nestle
Nestle nie zdradza wszystkich szczegółów, bo wciąż jeszcze nie ma patentu na swoją innowację. Bloomberg wyjaśnia, że kryształki cukru użyte w produktach będą puste w środku. Ma to zagwarantować ich szybsze rozpuszczenie i lepsze rozprowadzenie w jamie ustnej. Kubki smakowe zostaną więc w jakimś stopniu oszukane.
Inne firmy również pracują nad rozwiązaniami, które umożliwią ograniczenie zużycia cukru. Jest to podyktowane zarówno względami ekonomicznymi, jak i naciskami organizacji promujących zdrowy tryb życia.