Nestle opatentuje przełomową czekoladę, która oszuka zmysły. Niemal połowa cukru zniknie

Robert Kędzierski
Nestle twierdzi, że znalazło sposób na pozbycie się ze swoich czekolad 40 procent cukru bez wpływu na smak. Przełomowe słodycze mają trafić na rynek w roku 2018.

Słodycze produkowane przez Nestle mają szansę stać się wkrótce dużo mniej szkodliwe dla zdrowia. Jak informuje agencja Bloomberg szwajcarski gigant spożywczy dokonał przełomowego odkrycia, dzięki któremu z czekolady używanej w różnych produktach będzie można się pozbyć aż 40 procent cukru. 

Czytaj też: Spekulują... czosnkiem. Zarabiają fortunę. 

Innowacyjne kryształy cukru NestleInnowacyjne kryształy cukru Nestle Fot. Nestle

Oszukać zmysły cukrem-wydmuszką

Nestle nie zdradza wszystkich szczegółów, bo wciąż jeszcze nie ma patentu na swoją innowację. Bloomberg wyjaśnia, że kryształki cukru użyte w produktach będą puste w środku. Ma to zagwarantować ich szybsze rozpuszczenie i lepsze rozprowadzenie w jamie ustnej. Kubki smakowe zostaną więc w jakimś stopniu oszukane.  

Inne firmy również pracują nad rozwiązaniami, które umożliwią ograniczenie zużycia cukru. Jest to podyktowane zarówno względami ekonomicznymi, jak i naciskami organizacji promujących zdrowy tryb życia.