Borówka, czereśnie, a nawet brokuł. Nowy program Gazeta.pl pyta o absurdalne ceny warzyw. "Co tak drogo?"

Polacy płacą coraz więcej za żywność. Rosną nie tylko ceny mięsa i masła, ale również i warzyw. Dlaczego czereśnie, borówki, polskie brokuły i ziemniaki są tak drogie? Odpowiedź znaleźć można w nowym programie Gazeta.pl. Zapraszamy na kolejny odcinek cyklu "Co tak drogo?".
Zobacz wideo Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują. Nowy odcinek programu "Co tak drogo?"

Inflacja coraz bardziej dotkliwa. Niektóre towary drożeją znacznie szybciej

Polacy muszą zmagać się z problemem coraz szybciej rosnących cen. Drożeją przede wszystkim artykuły spożywcze. Z najnowszych badań ekspertów zajmujących się analizami cen w sklepach, wynika że za niektóre produkty takie jak mięso czy masło, trzeba płacić nawet 30-50 proc. więcej niż przed rokiem. 

Potwierdza to tylko, że inflacja w czerwcu wyniosła 15,6 proc. Powinna być traktowana jednak jako wskaźnik czysto statystyczny. Nie wszystkie produkty drożeją bowiem w tym samym tempie. Więcej płacić musimy nie tylko za masło, olej, mięso, ale i używki.

'Co tak drogo?'. Nowy program Gazeta.pl pyta o drożyznę"Co tak drogo?". Gazeta.pl sprawdza, czy z drożyzną da się walczyć

"Dlaczego tak drogo?". Nowy program Gazeta.pl pyta o ceny warzyw

Droższe niż przed rokiem są również warzywa i owoce. A to szczególnie zastanawiające, bo przecież lato to czas, w którym za tego typu produkty powinniśmy płacić mniej. Dlaczego zatem ceny warzyw i owoców rosną. Czy Polacy muszą być gotowi na jeszcze bardziej gwałtowne wzrosty? Odpowiedzi na to pytanie szuka nowy program Gazeta.pl. W kolejnym odcinku cyklu "Dlaczego tak drogo?" autorzy odwiedzili gospodarstwo rolne w Oporowie niedaleko Kutna.

- Ja jestem rolnikiem, wraz z rodzicami prowadzimy gospodarstwo osiemdziesięciokilkuhektarowe. Uprawiamy w naszym gospodarstwie warzywa - buraka ćwikłowego oraz fasolę szparagową. Uprawiamy też zboża - mówi Adrian Stępień, rolnik, bohater odcinka. Jak wyjaśnia praca w warzywach, z warzywami to praca całoroczna. Dlaczego jednak jest tak drogo? Zapraszamy do obejrzenia odcinka. 

Ceny żywności były tematem również pierwszego odcinka programu, który wyemitowany został przed tygodniem. Wówczas to autorzy audycji szukali sposobu na tanie jedzenie poza domem. Przeanalizowali kilka możliwości, takich jak na przykład jedzenie w barze mlecznym.

Na emisję zapraszamy o godz. 12.00 na stronę główną Gazeta.pl. 

Więcej o: