- Rolnictwo w dużym stopniu podlega bardzo negatywnemu wpływowi zmian klimatów - wyjaśnił prof. Zbigniew Karaczun. - Taką uprawą, która cierpi przez skutki zmian klimatu, jest ziemniak, jedno z podstawowych warzyw w naszej kuchni - dodał. - Być może będziemy musieli się pożegnać z kawą arabicą, herbatą, kakao, czekoladą czy winem pinot noir. (...) Oczywiście można bez tego żyć, ale jakość życia będzie zdecydowanie gorsza.
Gościem jednego z odcinków Zielonego Poranka Gazeta.pl był prof. Zbigniew Karaczun ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ekspert Koalicji Klimatycznej. W rozmowie z Marią Mazurek opowiedział m.in. o wpływie rolnictwa na zmiany klimatu oraz zmian klimatu na politykę żywnościową. Teraz cała rozmowa jest dostępna w formie podcastu. Zachęcamy do jej wysłuchania.