Między Leskiem a Ustrzykami Dolnymi, w Uhercach Mineralnych, mieści się Centrum Bieszczadzkich Smaków, a w nim Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior - lokalny mikrobrowar rzemieślniczy. Pod jednym dachem mieści się również sala degustacyjna, kino, galeria sztuki, sklep z własnymi produktami jak również zaprzyjaźnionych artystów, Wytwórnia Octu oraz działający latem Punkt Informacji Turystycznej.
Ursa Maior fot. Jacek Łopian
Browar konsekwentnie inwestuje w ekologiczne rozwiązania. Od ponad 3 lat na wszystkich etykietach warzonego przez Ursa Maior piwa widnieje specjalne logo informujące o tym, że produkt powstał dzięki energii słonecznej. Prąd używany do produkcji wytwarza generator fotowoltaiczny o mocy 50 kWp, który zajmuje 293 m2 dachu zorientowanego idealnie na południe. Ta inwestycja sprawia, że firma jest niezależna od rosnących cen prądu i unika emisji prawie 30 ton dwutlenku węgla rocznie. Co więcej, prąd podgrzewa jednorazowo 4000 litrów wody używanej do produkcji piw oraz wykorzystywanej przez gości Ursa Maior. Zapewnia to około 80% całkowitego zapotrzebowania na gorącą wodę w skali roku. W momencie gdy produkcja przewyższa zapotrzebowanie, prąd przekazywany jest do lokalnej sieci energetycznej. Kolejną ekologiczną inwestycją jaką planuje przedsiębiorstwo jest budowa własnego magazynu energii oraz zakup pojazdu elektrycznego do transportu.
Ursa Maior fot. archiwum Ursa Maior
Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior szeroko podchodzi do kwestii ekologii. Rocznie gromadzi około 500 tys. litrów wody deszczowej, która wprowadzana jest do gruntu wokół browaru poprzez podlewanie roślin i drzew starych odmian oraz uzupełnianie wody w oczku wodnym oddanym rzekotkom. Mniej więcej taka sama ilość wody do produkcji piwa i innych celów jest czerpana z własnego odwiertu przy budynku.
Całość wody z produkcji piwa oraz użytej w kuchni i łazienkach poddaje się recyklingowi w dwóch własnych Oczyszczalniach Ogrodowych. Rosnące w nich rośliny w połączeniu z naturalnymi mikroorganizmami sprawiają, że woda może być ponownie wprowadzona do gruntu. To unikalny naśladujący naturalne procesy Roślinny System Recyklingu Wody. Ponad to w łazienkach kanalizacja wody szarej jest rozdzielona od wody czarnej. Pozwala to na lepsze wykorzystanie powierzchni oczyszczalni.
Przy Ursa Maior zasadzono drzewa owocowe starych odmian, z których powstają smaczne i zdrowe przetwory. Nie kosi się również trawy wokół budynku, co pozwala uniknąć hałasu, oszczędza paliwo oraz przede wszystkim chroni pszczoły, trzmiele i inne zwierzęta.
Wszystkie piwa są całkowicie wegańskie gdyż do ich produkcji nie używa się składników pochodzenia zwierzęcego takich jak miód, laktoza, karuk czy żelatyna.
Browar przykłada dużą wagę do recyklingu i upcyklingu. Z worków po słodzie używanym do warzenia piwa szyte są modne torby, tektura przerabiana jest na pudełka, ze starych palet powstają meble oraz skrzynki na piwo, a zużyte butelki przerabiane są na sztukę użytkową.
W Ursa Maior nie znajdziemy jednorazowych plastikowych kubków, słomek ani talerzyków. Używane w kuchni i łazienkach papierowe ręczniki poddawane są kompostowaniu.
Wszystkie przedsięwzięcia podejmowane w ramach Ursa Maior, w tym związane z inwestycjami w odnawialne źródła energii, mają na celu pozytywne wsparcie dla ludzi i przyrody. Osiągają przy tym możliwie wysokie wyniki finansowe. Firma stawia na wysoką jakość, wiedzę, innowacje i nowe technologie. Czerpie pozytywne wzorce z kultury, przyrody, historii i biznesu oraz kieruje się takim podejściem do człowieka, które go wzmacnia i rozwija. Marka stanowi odzwierciedlenie filozofii jej twórców: samoświadomość, pomysłowość, szacunek dla ludzi i przyrody oraz konkretne działanie.
Więcej o akcji Reklama dla Klimatu
Ursa Maior fot. Jacek Łopian