Jaka jest najlepsza knajpa w każdym z miast wojewódzkich w Polsce? Zebraliśmy najsmaczniejsze miejsca według wskazań użytkowników Trip Advisor.
Dlaczego akurat Trip Advisor? Ponieważ jest to największa aplikacja pomagająca turystom znaleźć odpowiedni hotel, knajpę, czy ciekawe miejsce do zwiedzania. Ma miliony użytkowników i dziesiątki milionów opinii. W Polsce korzysta z niej coraz więcej osób. Zaczynamy od stolicy.
Miasto: Warszawa
Różana od kilkunastu miesięcy zajmuje nieprzerwanie pierwsze miejsce wśród wszystkich knajp w stolicy. Specjalizuje się w kuchni polskiej. "Różana to eleganckie, ciepłe i niezobowiązujące miejsce, w którym delikatna i lekka kuchnia polska codziennie zaskakuje nowymi specjałami" - czytamy na stronie internetowej.
Co jest w niej takiego wyjątkowego? - Restauracja Różana słynie z polskich smaków, które są podane w sposób nieprzesadnie wydumany, choć nowoczesny. Wiele bazowych elementów dość obszernej karty, np. makarony czy pierogi, powstaje na miejscu, co zawsze zasługuje na uznanie. Duży dom, przyjemnie urządzony w nieco rustykalnym stylu i udekorowany świeżymi kwiatami, daje możliwość schronienia się przed oczami i uszami ciekawskich - mówi Agata Michalak, redaktorka naczelna magazynu Kukbuk. Z czystym sumieniem polecamy.
Restauracja Różana
Miasto: Gdańsk
W Gdańsku z kolei rządzi pierogarnia Mandu. Tamtejsze pierogi kucharze przyrządzają na naszych oczach, a ich receptury są tajemnicą. Minusem knajpy jest to, że trzeba niekiedy poczekać na nie nawet godzinę. Obłożenie pierogarni mówi jednak samo za siebie.
"Przepyszne pierogi tak z pieca, jak i gotowane. Do Mandu chętnie wracam i na pewno jeszcze długo wracał będę. Próbowałem już chyba wszystkich pierogów i nie zawiodłem się na żadnych. Bardzo miła obsługa, ceny naprawdę niskie (za 70 zł w 2 osoby wychodzimy po prostu pełni). Na tle innych gdańskich pierogarni Mandu wygląda jak klejnot. Polecam!" - czytamy w jednym z komentarzy. My też polecamy!
Pierogarnia Mandu
Miasto: Wrocław
Knajpa: Patelnia - Fine Food Fast
Patelnia choć wygląda niepozornie skrywa prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Znajdziemy w niej burgery, rillettes, czyli mięso zapiekane w chlebie ciabatta czy quesadillas. Ceny nie są wysokie.
"Cokolwiek weźmiesz - będzie smakować niesamowicie! Mięsko jest świeże, bułeczki chrupiące, sosy idealnie dopełniają dania! "Patelnia" wygląda bardzo niepozornie i na pierwszy rzut oka nie przyciąga. Jednak jeżeli już raz coś tam się zje, to będzie się wracać częściej" - piszą użytkownicy Trip Advisora.
Patelnia - Fine Food Fast
Miasto: Łódź
W Senoritas możemy spróbować "nowoczesnej kuchni meksykańskiej i amerykańskiej" - jak czytamy na stronie restauracji. Według łódzkich recenzentów, wizyta w tym miejscu to radość podwójna, bo po pierwsze jedzenie jest pyszne, a po drugie oryginalne i ciekawe.
Co na temat restauracji sądzą użytkownicy Trip Advisora? "Wszystkie dania cieszą oczy ale i podniebienie;) Przemiła obsługa, co jest dodatkowym atutem tego miejsca:) napoje serwowane przez barmana ekstraklasa!!" - czytamy w jednym z komentarzy.
Jeśli macie ochotę na amerykański stek lub meksykańską enchiladas, warto!
Senoritas
Miasto: Poznań
W menu Restauracji Ratuszovej na szczególną uwagę zasługuje czernina z domowym makaronem, kaczka pieczona z jabłkami oraz dania z dziczyzny. Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników Slow Food. Sporo dań jest gotowanych metodą sous-vide (w niskiej temperaturze).
"Jak dotąd jest to najlepsza kawa w Poznaniu, nie jest tania (ok.10zł), ale zdecydowanie trzeba jej spróbować! Dodatkowo warto raz na jakiś czas wykosztować się na obiad - przystawka szpinak jest po prostu rewelacyjna, tak samo tatar" - pisze jeden z klientów restauracji. Naszym zdaniem trzeba spróbować w niej znacznie więcej dań.
Restauracja Ratuszova
Miasto: Szczecin
Knajpa: Restauracja Biała Trufla
W Szczecinie rządzi restauracja Biała Trufla. Co czyni ją tak wyjątkową wśród klientów? Właściciele stawiają przede wszystkim na jakość produktów i brak wzmacniaczy smaku. "W naszej kuchni dbamy o wysoką jakość. W większości korzystamy z produktów z naszego regionu od zachodniopomorskich hodowców, rolników i rybaków. Nie znajdziesz w naszych daniach, żadnych ulepszaczy: proszków, kostek rosołowych, glutaminianu sodu, veget i innego pseudo smaku" - czytamy na stronie knajpy.
Za taką jakość trzeba też niestety słono zapłacić. Ceny dań głównych zaczynają się od 40 zł, co nie uszło uwadze klientów. "Faktycznie jest dość drogo ale nie żałuje ani jednej wydanej złotówki. Uczta dla podniebienia" - skwitowała jedna z komentatorek.
Restauracja Biała Trufla
Miasto: Bydgoszcz
"Estetyka i pomysłowość dań zapadają w pamięć" - zachęcają klientów właściciele bydgoskiej restauracji Memo. W tym przypadku również mamy do czynienia z wysokim standardem nie tylko wykończenia wnętrz, ale również tego co dostajemy na talerzu.
Oddajmy głos Oli, która w idealny sposób podsumowuje Memo: "Jedzenie przepyszne, wystrój elegancki i jednocześnie niewyniosły. Kelner Michał jest ewidentną duszą i sercem tego miejsca. Bez wątpienia jest to najlepsza restauracja w mieście, która ceni sobie jakość, a nie ilość, o czym chyba już dawno zapomniała konkurencja na naszym bydgoskim starym rynku".
TripAdvisor.pl
Miasto: Kielce
Si Senor prowadzona jest przez rodowitego Hiszpana Giovanniego, który odkrywa przed klientami "arkana hiszpańskiej sztuki kulinarnej", jak pisze właściciel restauracji. Co tam znajdziemy? Wszystkie smaki kuchni iberyjskiej, tych bardzo wyrafinowanych dań głównych, do tych mniej zobowiązujących tapas.
Kielczanie nie mogą się nachwalić kuchni Giovenniego. "Ośmiorniczka świetnie przyrządzona, pyszny halibut z krewetkami i tuńczyk z grilla. Tarty z borówkami też bardzo na plus" - pisze jedna z klientek.
Si Senor
Miasto: Rzeszów
KUK NUK swoją nazwę wzięło od słów gotować (ang. cook) i zakątek (ang. nook). Restauracja to nowoczesna, autorska kuchnia, przygotowywana wyłącznie w oparciu o świeże, regionalne produkty dostarczane codziennie przez producentów z Podkarpacia. "Sezonowa karta, zmieniająca się wraz z porami roku, nieoczywiste połączenie smaków oraz nowoczesne próżniowe gotowanie w niskich temperaturach w technologii sous-vide" - czytamy na stronie restauracji.
Dlaczego cieszy się taką popularnością wśród użytkowników Trip Advisora? Klienci chwalą ją przede wszystkim za smakowite dania, miłą obsługę i przystosowanie wnętrza dla rodzin z dziećmi.
Są jednak i minusy. Niektórzy zauważają, że obsługa choć jest miła, nie zauważa gości przy stole. Zdarza się również zauważyć klientom brak odpowiedniej czystości na sali.
Niemniej, Kuk Nuk wygrywa zestawienie w Rzeszowie.
Bistro by Kuk Kuk
Miasto: Białystok
Knajpa: Restauracja Sztuka Mięsa
Nazwa mówi sama za siebie. W tej knajpie dobrze zjemy, przede wszystkim mięso. Ale nie tylko. Oprócz steków, burgerów i innych wariacji, możemy spróbować tam także aromatyczne gazpacho czy pieczonego dorsza.
"Byłem w tej restauracji dwa razy i za każdym razem jedzenie i obsługa były na dobrym poziomie. Polecam hamburgery! Są doskonałe i smaczne choć drogie" - pisze jeden z internautów. Ceny mogą jednak rzeczywiście troszkę odstraszać. Za najtańszego burgera przyjdzie nam zapłacić 18 zł.
TripAdvisor.pl
Miasto: Gorzów Wielkopolski
Futeral to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Gorzowa Wielkopolskiego. Oprócz klimatycznej atmosfery, wysmakowanych dań, klienci chwalą również niewysokie ceny. Za najdroższą potrawę w karcie - grillowanego befsztyka z polędwicy wołowej zapłacimy 58 zł. To miła odmiana w porównaniu z poprzednimi restauracjami, w których menu były raczej skrojone pod klientów z grubszym portfelem.
Jeśli chcecie się jeszcze upewnić czy warto tam zajrzeć, przeczytajcie recenzję jednego z użytkowników Trip Advisora: "Podoba mi się wystrój restauracji. Wszystko do siebie pasuje, nie ma chaosu w wyposażeniu. Bardzo miła i pomocna w wyborze dań obsługa. Jedzenie bardzo smaczne, w dobrej atmosferze i klimacie. Wszystko smakuje wyśmienicie."
Futeral
Miasto: Opole
W Opolu rządzą hamburgery. A to za sprawą baru Hamburg. "Wierzymy, że stołowanie się na mieście to znacznie więcej niż szybkie (a czasem również niezdrowe) posiłki" - piszą właściciele knajpy, która wśród opolan cieszy się dużym zainteresowaniem.
W barze zjemy świeżo i szybko. Hitem są podobno hamburgery wegańskie. Zajrzyjcie i przekonajcie się sami.
Hamburg
Miasto: Olsztyn
Trochę tradycji, trochę nowoczesności. "Na rogu czasu" łączy przeszłość z przyszłością. Dania są pomysłowe, w nowej odsłonie, choć dobrze wszystkim znane, jak te żeberka widoczne poniżej.
"Super obsługa, wyborne jedzenie, przystępne ceny" - krótko i na temat. Oto najlepsze miejsce w Olsztynie.
Na rogu czasu
Miejsce: Katowice
W Katowicach najlepszą restauracją jest Tatiana, która serwuje tradycyjną polską kuchnię w nowej odsłonie. Co tam zjemy? M.in. duszony karczek z dzika, domowe ruskie pierogi z podsmażaną cebulką, krem chrzanowy czy pasztet z gęsich wątróbek.
Ceny nie są najniższe (najtańsza przystawka kosztuje 17 zł), ale chyba i tak warto spróbować tam zajrzeć. Za co chwalą to miejsce użytkownicy aplikacji Trip Advisor? "Wystrój lekko rustykalny, przyjemny. Zamówiłem łososia z rusztu z ziemniakami i sałatką mieszaną (głównie rukola). Danie przyrządzone bez zastrzeżeń, jednak bardziej głodnym polecam zamówić coś jeszcze. Czas oczekiwania: ok. 20 minut (trochę umilony czekadełkiem). Obsługa sympatyczna" - czytamy.
Tatiana
Miasto: Lublin
Lublinianie mają powody do dumy. W ich mieście znajduje się jedna z lepszych knajp w regionie. Kardamon zajmuje najwyższe miejsce w Lublinie na liście miejsc godnych polecenia wg Trip Advisor.
"Restauracja świetna pod każdym względem - bardzo dobre pierogi z cielęciną i deska pasztetów. Nadziewana gęsia szyja - rewelacyjna, do dziś ją wspominamy, na 100% zachwyci każdego amatora wątróbki :) Obsługa przemiła, bardzo przyjazna i kontaktowa, wystrój restauracji - elegancki" - recenzje mówią same za siebie.
Kardamon
Miasto: Kraków
Knajpa: Le pizzette di Rebecca
"Miejsce zdecydowanie godne polecenia ze względu na wyjątkowo smaczne, oryginalne, tanie jedzenie, przyjazną atmosferę oraz przemiłą obsługę! Dodatkowym plusem są składniki sprowadzane prosto z Włoch. Warto spróbować czegoś nowego, ja osobiście zajrzę tam jeszcze nie raz" - czytamy w jednym z komentarzy o Le pizzette di Rebecca.
Pizzeria specjalizuje się we włoskich smakach. Bazuje na naturalnych, sprowadzanych z Półwyspu Apenińskiego produktach. I ceny nie są wysokie. Godne polecenia? Jak najbardziej. Trzeba jednak zaznaczyć, że pizzeria zdaje się być nowa w zestawieniu ponieważ ma tylko 20 recenzji.
Na drugim miejscu wśród najlepszych knajp w Krakowie znajduje się znacznie popularniejsza Restauracja Starka z ponad 1500 opiniami.