Mrożonki. Jak je kupować? Oznakowanie, temperatura przechowywania, transport. Zobacz nasz poradnik

Mrożonki. Oznakowanie, temperatura przechowywania, skład. Nie wiesz, na co zwracać uwagę, kupując mrożonki? Przeczytaj nasz poradnik i zobacz porady eksperta.

Mrożenie produktów to najpopularniejszy i najlepszy sposób na przedłużenie ich świeżości i zachowanie wartości odżywczych. - Mrożonki są równie zdrowe jak świeże warzywa i owoce, a czasami mogą być nawet od nich zdrowsze. Może się bowiem zdarzyć, że kupując "świeże" warzywa, trafimy na przejrzałe czy zapleśniałe - mówi Aleksandra Kilen-Zasieczna, dietetyk z poradni JeszFresh .

- Warzywa i owoce do mrożenia są natomiast zbierane w najlepszym momencie ich dojrzewania i natychmiast zamrażane. Podczas tego procesu ich wartości odżywcze nie uciekają, gorzej natomiast, gdy ktoś później nieumiejętnie je przyrządza. Niektórzy rozmrażają je, a tego nie należy robić - po wyjęciu z zamrażalnika od razu ich używamy, czyli np. gotujemy jeszcze zamrożone - dodaje Kilen-Zasieczna.

Niektóre mrożonki można przechowywać wiele tygodni bez utraty ich jakości. Jednak ich zakupowi zawsze towarzyszy ryzyko - jeśli były źle przechowywane, mogły ulec częściowemu lub całkowitemu rozmrożeniu, a wtedy stają się groźne dla naszego zdrowia, a warzywa czy owoce tracą wartości odżywcze, na których nam najbardziej zależy. Takie produkty "drugiej świeżości" rozpoznamy po zdeformowanych opakowaniach lub zawartości sklejonej w bryłę lodu.

Produkty głęboko mrożone

W każdej zamrażarce sklepowej musi znajdować się termometr - dzięki niemu będziemy mieć pewność, że panuje w niej właściwa temperatura. Produkty głęboko zamrożone wymagają właściwego przechowywania także po zakupie. Etykieta na opakowaniu poinformuje nas, jaka jest optymalna temperatura przechowywania produktu (np. dla głęboko mrożonego wynosi -18 st. C) i przez jaki czas może on pozostać zamrożony. Mrożonki najlepiej przenosić w specjalnych torbach termoizolacyjnych, a następnie jak najszybciej umieścić w zamrażarce.

Mrożonki. Oznakowanie

- W przypadku zakupu mrożonek bardzo istotne dla konsumentów jest ich oznakowanie. Na opakowaniu powinniśmy przeczytać, ile i czego producent do owego produktu mrożonego użył - mówi Dariusz Łomowski, zastępca dyrektora departamentu inspekcji handlowej UOKiK. - Jeżeli mamy informację, że są to pierogi ze śliwką, to w wykazie składników powinno być dokładnie opisane, ile procentowo owych śliwek w takich pierogach się znajduje - dodaje.

O uważnym czytaniu etykiet przypomina również Aleksandra Kilen-Zasieczna. - Na rynku są dostępne mieszanki warzyw, do których dodawany jest olej, cukier czy glutaminian sodu. Wybierając mieszanki warzywne, zwracajmy uwagę na to, żeby były w nich tylko i wyłącznie warzywa - radzi.

- Niektóre mrożonki poddane są wstępnej obróbce termicznej. Jeśli na przykład w składzie warzyw na patelnię mamy ziemniaki, musimy mieć świadomość tego, że były one już wcześniej podsmażane. Dlatego lepiej omijajmy takie produkty, ponieważ zasadą prawidłowego odżywiania jest sięganie po produkty jak najmniej przetworzone - dodaje Kilen-Zasieczna.

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas

Zobacz wideo
Więcej o: