Cukier mocno podrożeje. Alternatywa budzi obawy

Na koniec 2016 roku ceny cukru surowego będą wyższe o ponad 25 proc. niż na początku roku. Powodem są prognozy deficytu cukru na globalnym rynku w sezonie 2015/16 i następnym.

Z uśrednionej prognozy agencji Reutera przeprowadzonej wśród 15 analityków i handlowców zajmujących się cukrem wynika, że na koniec tego roku cukier surowy będzie kosztował 16,3 centów za funt (359,3 dolarów za tonę) przy cenach w zakresie 14,9-16 centów za funt w pierwszym kwartale 2016 roku. Oznacza to podwyżkę nawet o 26 proc.

Nieco mniejszą dynamikę wzrostów cen analitycy prognozują w przypadku cukru białego. Na koniec 2016 roku ma on kosztować 456 dolarów za tonę. To o 14 proc. więcej niż na początku stycznia bieżącego roku.

Deficyt cukru na rynkach światowych

Rosnące ceny to efekt deficytu cukru. Jak wynika z analizy Międzynarodowej Organizacji Cukru pojawił się on po pięciu latach nadwyżki produkcyjnej. Produkcję cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) szacuje się na 169,4 mln, a światowe zużycie na 172,9 mln ton. To deficyt w wysokości 3,5 mln ton. W sezonie 2016/17 światowy deficyt cukru może być jeszcze większy i osiągnąć 6,2 mln ton.

Stewia zamiast cukru

Alternatywą dla cukru mogą być słodziki, na przykład stewia, którą coraz częściej stosują producenci. To naturalny słodzik pochodzenia roślinnego, produkowany z liści drzewa z Brazylii. Związki słodzące zawarte w roślinie, czyli stewiozydy są 300 razy słodsze od zwykłego cukru, nie mają kalorii i nie podwyższają poziomu cukru we krwi.
Niby wszystko jest więc ze stewią w porządku. Obawy budzą jednak badania sprzed 2010 r.

Do 2010 roku podejrzewano, że glikozydy stewiolowe mogą być rakotwórcze i mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Nie ma jednak na to dowodów. Glikozydy stewiolowe dopuszcza m.in. Unia Europejska, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności czy Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków.

Zaleca się nieprzekraczanie dziennej dawki. W 2011 r. Komisja Europejska oficjalnie ustaliła dopuszczalne dzienne spożycie stewii w wysokości 4 mg na kilogram masy ciała.